Вече са 26 потвърдените огнища на птичи грип у нас

Вече са 26 потвърдените огнища на птичи грип у нас

Потвърдените огнища на птичи грип у нас към средата на ноември са 26 и са разположени в пет административни област, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), откъдето са предприеми и допълнителни мерки за засилен контрол върху птицевъдните обекти,.

Засегнати са птицеферми в областите Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол, а заразените животни надхвърлят 1 млн. броя. 14 са огнищата в животновъдни обекти за отглеждане на патици мюлари, 6 при кокошеви (като едно е във ферма с бройлери), 5 - в задни дворове, и едно е констатирано в дивечовъдно стопанство.

Досегашните резултати показват, че циркулацията на вируса продължава да съществува в птицефермите. Основни причини за появата и разпространението на Инфлуенца по птиците са пробиви в биосигуността на фермите, отглеждане на птици на открито и биосигурност по време на транспорт на птици, посочват от агенцията .

Увеличават се ветеринарните инспекции и лабораторният контрол във фермите с цел  ранно откриване на инфектирани с вируса птици, предотвратяване разпространението на заболяването и предпазване на птицевъдния сектор в останалата част от страната. В районите на огнищата и създадените там предпазни и надзорни зони е забранено движението на птици 

От агенцията по храните призоваха за самоконтрол от страна на птицевъдите и за създаване на браншова организация, която да подпомага ведомството в контрола върху болестта.

БАБХ допълва, че при проведените през последните две седмици многократни срещи с представители на птицевъдния сектор е постигнато съгласие за прилагането на необходимите мерки, за да се запазят пазарните позиции на българските птицеферми на международните пазари, да може те да работят нормално и да се гарантира безопасността на българския потребител.

Заради усложнената ситуация обаче от Европейската Комисия са поискали разширяване на настоящите зони на ограничения и създаване на допълнителна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора.

Основанията на ЕК са свързани основно с увеличаването броя на огнищата от началото на октомври 2018 г., появата на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти, започващия високо рисков сезон по отношение на заболяването, необходимостта за предоставяне на гаранции пред страни членки и трети държави във връзка с движението на живи домашни птици и яйца за люпене, посочват от агенцията.

Тя е поискала от Брюксел създаването на допълнителна рестнриктивна зона заради птичия грип да се разгледа след окончателен анализ на резултатите от засиления надзор, който се прилага в момента и изпълнение на ангажиментите, поети от страна на птицевъдния сектор за укрепване на фермите.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?