Вече са платени над 177 млн. лв. по проекти за селските райони

Вече са платени над 177 млн. лв. по проекти за селските райони

За десет месеца от стартирането на Програмата за развитие на селските райони, финансирана от ЕК за периода до 2013 г., са изплатени над 177 млн. лв. за старт на селскостопански бизнес на млади хора, за планински ферми, консултации и доплащания към директните субсидии,плащани за обработвана плащ. Това съобщиха във вторник от Държавен фонд “Земеделие“, когато шефът му Ализан Яхова подписа нови 220 договора по мярката за модернизация на земеделски стопанства” на стойност над 94 млн. лв.

От фонда посочиха, че вече всички 20 мерки по Програмата за развитие на селските райони са отворени и интересът на кандидатите е изключително голям. - От отварянето на програмата през миналото лято досега във фонда, който е акредитиран като Разплащателна агенция с евросредствата, са приети общо 4 596 заявления за подпомагане по 15 инвестиционни мерки. Допълнително по мерките за необлагодетелствани райони и агроекология, където плащанията са на обработвана площ, са приети 35 609 заявления за подпомагане. По много от отворените за прием на заявления мерки тече прием, одобряване и подписване, както и плащане на проекти.

Общо досега по Програмата за развитие на селските райони са подписани 1 223 проекта на обща стойност от 241 млн. лв.

От платените над 177 млн. лв. най-много пари – над 130 млн. лв., са отишли по схемата за национални доплащания към директните субсидии на площ. за създаване на стопанства на млади фермери са изплатени над 7.871 млн. лв, а за покриване на природни ограничения на фермери в планински и отдалечени райони - над 38 млн. лв. За съвети и консултации са предоставени близо 578 хил. лв.

От фонда припомниха, че плащанията по инвестиционните мерки се извършват след реализация на инвестицията и подадена заявка от ползвателите. Първите субсидии за модернизиране на земеделските стопанства ще бъдат преведени в банковите сметки на фермерите до края на месец февруари 2009 г.

Споделяне

Още от Бизнес