Вече са проверени над 50 опасни язовира

Трайков проследи отблизо прокопаването на нов преливник на яз. "Елена"

Над 50 от общо между 500 и 600 потенциално опасни язовира са обследвани от петък насам от специалистите на държавното дружество "Язовири и Каскади", което бе натоварено миналата седмица с контрола върху техническото състояние на всички изкуствени водоеми в страната. Това съобщи в понеделник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който присъства на обезопасяването на язовир "Елена", край едноименното село в Хасковско.

Със заповед на областния управител на Хасково Ирена Узунова в понеделник сутринта започна аварийно отнемане на земна маса от стената на язовира край с. Елена и отварянето на нов преливник, за да не се скъса аварийно стената. Акцията се наложи заради бетониран основен изпускател на водоема. От кризисния щаб предупредиха населението, че нивото на водата в р. Бисерска може да се покачи и призоваха жителите на селата Елена, Иваново, Лешниково, Надежден, Бисер и на гр. Любимец да не се движат по поречието на реката, както и да не пускат животни в районите в близост до коритото ѝ.

 

Операцията протича при изключително прецизен контрол и няма никаква опасност от рухване на стената и причиняване на щети на хората, заяви Трайков. От язовир "Елена“ се изпускат по 2000 л вода в секунда

 

Преди началото на контролираното изпускане язовир "Елена“ беше пълен с 230 хил. куб. метра вода. Язовирът ще бъде източен изцяло до нанос, за да освободи максимален свободен обем и да се предотвратят евентуални щети при очакваното пролетно пълноводие. Това не означава бракуване на язовира, обясниха от предприятие "Язовири и каскади“.

 

След като бъде премахната непосредствената опасност, по-късно през пролетта или лятото съоръжението ще бъде прегледано подробно, за да се прецени какви действия да бъдат предприети с него по-нататък, каза още министър Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?