Вече са разпределени 60 хил. противогрипни ваксини за пенсионерите, останалите се чакат

Вече са разпределени 60 хил. противогрипни ваксини за пенсионерите, останалите се чакат

Досега са получени и разпределени около 60 000 дози противогрипни ваксини по финансираната от държавата програма за имунизации на хората над 65 години. Голяма част от тях са разпределени в София. По-голямата част от доставката от още около 100 000 ваксини обаче се очаква в средата на ноември.

“Около 60 000 дози бяха получени и разпределени, една голяма част от тях бяха направени в София, разпределени са и на други места. А има и доставки нормални, на свободния пазар в аптеките, от края на октомври. Но доколкото знам количествата са вече на привършване, така че очакваме тази голяма доставка средата на ноември“, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в петък пред БНТ. Броят на противогрипните ваксини тази година е удвоен, а от 2020 година се очаква допълнително да бъде увеличена бройката им.

Кунчев обясни, че противогрипни ваксини могат да се поставят през целия ноември и декември. Той коментира, че принципно би било по-добре ваксинацията да започне от по-рано, още през октомври, но се е получило забавяне в доставките, тъй като недостиг на противогрипни ваксини има в цял свят. Кунчев посочи, че не е късно ваксините да се поставят през ноември и декември, но ще бъде по-натоварено за личните лекари, тъй като за по-кратък период трябва да обхванат повече хора.

Кунчев обясни, че желаещите да се имунизират безплатно възрастни хора трябва да заявят ваксинация при личния си лекар. При по-голям интерес от осигурените ваксини, джипитата ще трябва да преценяват кои от пациентите в листата им са в по-голям риск от усложнения от грип, за да бъдат ваксинирани.

Като цяло у нас интересът към противогрипните ваксини е слаб, но в последните години се увеличава. “Последните 10 години между 2 и 3% от българите се ваксинират“, коментира Кунчев.

Той посочи, че грип в България все още няма, но има отделни случаи в Европа. През ноември и декември не се очаква съществена заболеваемост и пикът се чака края на януари-февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България