Вече са възможни онлайн заявки за пенсия и проверка на жалби в НОИ

Имащите право на пенсия българи вече ще може онлайн да подават заявление за банков превод на пенсията им или смяна на адреса за получаване на средствата, а фирми и граждани, подали жалби в Националния осигурителен институт (НОИ) срещу негови административни решения, ще могат да проследяват в интернет докъде е стигнало разглеждането им. това е възможно с пуснатите от 1 октомври 2014 г. две нови електронни услуги на НОИ, които са напълно безплатно за ползващите ги, съобщиха от института в четвъртък.

Чрез първата услуга пенсионерите могат по електронен път да декларират начина, по който искат да получават пенсията си – чрез пощенска станция или чрез банка, както и да заявят смяна на адреса си. Заявлението се подава при прехвърляне на изплащането на пенсията от една пощенска станция в друга, от пощенска станция в банка или от банка в пощенска станция. Документът се попълва и при промяна на банковата сметка на лицето. Когато изплащането на пенсия се прехвърля от пощенска станция в банка, както и при промяна на банкова сметка, задължително се прилага копие на документ с номер на банковата сметка, обясняват от НОИ.

Чрез е-опцията "Проследяване на решения по жалби“ хората и фирмите, подали жалби след 1 октомври срещу издадени от органи на НОИ административни актове, могат следят хода на обработката им. това става чрез въвеждане на ЕГН или ПИК за гражданите и по БУЛСТАТ и ИКО за фирмите.

Споделяне

Още от България