Вече са ясни повечето от шефовете в държавната енергетика

Петима продължават в надпреварата за три места в БЕХ; известна интрига в ЕСО, НЕК и АЕЦ

Вече са ясни повечето от шефовете в държавната енергетика

Две седмици преди изборите са ясни държавните представители в бордовете на по-голямата част от енергийните дружества и единственото неизвестно е кои ще са директорите.

Петима от седмина продължават в битката за три места в "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), под чиято шарка са останалите енергийни фирми. Известна интрига има около управителните съвети на "Националната електрическа компания" (НЕК), "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) и АЕЦ "Козолодуй", където допуснатите до финалния етап на конкурсите – устното интервю, са повече от местата в бордовете. Както и за управата на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", където също има претенденти в повече.

Това сочат обявените от енергийното министерство резултати от конкурсите.

Бордовете на газовия доставчик "Булгаргаз" и ТЕЦ "Марица Изток 2", както и надзорният съвет на газовия оператор "Булгартрансгаз" станаха ясни още при пресяването за концепциите за управление, тъй като бяха допуснати само по трима кандидати за трите места. Сега с един недопуснат кандидат до последната фаза, същото се получава и с Мини "Марица Изток".

За тези дружества провеждането на интервютата изглежда проформа и реално остава само да бъде потвърден официално изборът им. Трябва обаче да се изчака приключването и на конкурсите за по двама независими членове на бордовете на тези дружества, провеждани от Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК), което се забави заради заболяване на нейни членове и карантина. Очакванията са след изборите да станат ясни пълните състави на управителните съвети. След това те трябва да се съберат и да изберат кой ще е директор. Той ще е един от държавните представители.

Така членовете в съвета на "Булгаргаз" ще са настоящият директор Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев. Бившият шеф на брода Петьо Иванов не бе допуснат в конкурса, след като бе осъден за конфликт на интереси.

В Надзорния съвет на "Булгартрансгаз" ще влязат Снежана Бобева Йовкова-Маркова, Николай Иванов Стефанов и Стефан Миленов Илиев, сред като още в предишния етап не бе допуснат Михаил Домусчиев.

Още от края на февруари се избистри и управата на силно закъсалата финансово въглищна електроцентрала ТЕЦ "Марица Изток 2", която е изправена пред дългови и екологични предизвикателства да се трансформира, за да не бъде затворена след 2025 г. В нея остава шефът Живко Динчев, който се очаква да запази поста си, новите членове на борда ще са Боян Боев, който беше шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране по времето на кабинета Орешарски, и Руслан Германов.

Бордът на "Мини Марица Изток" остава същият като досега, след като от процедурата бе отстранен Стойко Башалов, а Петър Петров явно се е отказал. Новата стара управа се състои от досегашния шеф Андон Андонов и членовете Николай Диков и Георги Коев, като най-вероятно конфигурацията ще се запази.

Андон Андонов и Живко Динчев в момента са членове на борса и на БЕХ, но не участваха в конкурса за компанията майка.

За трите места в надзорния съвет на ЕСО до устно интервю е допуснат бившият шеф Иван Йотов, а конкуренция са му бившият син депутат и зам.-министър на отбраната Пламен Радонов, Евден Николов, Лъчезар Димитров и Георги Наков.

Наков ще се състезава и за висш пост в НЕК, но по-скоро ще бъдат бетонирани досегашните трима членове на борда - шефът Иван Йончев и Момчил Векилов Ванов и Христо Георгиев, така че с голямо доза сигурност може да се каже, че са ясни държавните членове на бордовете и в ЕСО, и в НЕК.

За АЕЦ "Козлодуй" в процедурата остават сегашният ѝ шеф Наско Михов, заместникът му Александър Николов, бившият евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев, който е бил съветник на Валентин Николов - бивш директор на ядрената централа, депутат от ГЕРБ, а сега предопределен победител за шефското място в БЕХ Валентин Николов. Сред кандидатите е и Данаил Парталозов, но според запознати той няма шансове.

От седмината поканени да подадат концепция за управлението на "Българския енергиен холдинг" на финала да допуснати петима. Това са считаният за фаворит за поста изпълнителен директор бивш председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, Любомира Ганчева от партия АБВ, бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев, Стелиан Коев, който в момента е финансов директор на "Мини Марица Изток", както и бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране за само няколко месеца Димчо Маргитов. Двамата претенденти Александър Иванов Александров и Иван Костадинов Чонков няма да бъдат поканени на устно интервю. Николов и Андреев се считат за сигурни. Ще е интересно да се види дали Любомира Ганчева ще бъде допусната до БЕХ.

В конкурса за две места в борда на ДПРАО продължават и четиримата подали концепции. Предприятието се занимава с демонтажа на малките реактори ВВЕР-440 на АЕЦ "Козлодуй", със строежа на хранилището на ниско и среднорадиоактивни отпадъци и с контрола върху медицинска апаратура и други съоръжения, съдържащи нискорадиоактивни вещества.

Претендентите са все служители на предприятието - шефът му Дилян Петров, който го управлява от септември 2010 г., финансовата му директорка Маргарита Коркинова, шефът на направление "Демонтаж" Борис Чиренски и Симеон Йорданов.

На всички кандидати по тези процедури са изпратени покани за провеждане на устните интервютата и след провеждането им ще бъде взето окончателното решение на Министерството на енергетиката.

От Агенцията за публични предприятия и контрол все още не са обявили кои са кандидатите в техните процедури за независими членове на енергийните предприятия. Причината е, че голяма част от хората във ведомството са под карантина заради Covid-19, но при завръщането им имената на претендентите и по-нататъшния ход на процедурите ще бъдат публикувани, казаха от АППК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?