Вече само фармацевти ще могат да притежават аптеки

Вече само фармацевти ще могат да притежават аптеки

Както и досега, само магистър фармацевти ще имат право да откриват аптеки, но те ще трябва да бъдат и техни собственици. Около това консенсусно становище се обединиха депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване късно в сряда.

Решението на комисията дойде след няколко дни на политически спорове сред управляващите за това кой може да отваря аптека.

Здравното министерство, чието предложение е залегнало в новия закон за лекарствата, настояваше всеки, който иска, да има право да открие аптека.

Срещу тази идея обаче се обявиха както част от червените депутати, коалиционните им партньори от НДСВ, така и самите фармацевти.

Опасенията им са, че по този начин големите производители и дистрибутори ще могат да отворят вериги аптеки, което ще разори дребните търговци.

В крайна сметка депутатите от здравната комисия предлагат в закона за лекарствата, който предстои да се гледа на второ четене в Народното събрание, да се запази принципът единствено фармацевтите да получават лиценз за откриване на аптека. Обаче ще стане задължително те да се регистрират по търговския закон, което на практика ще ги направи собственици на аптеките. Според промените фармацевтите ще бъдат ръководители на аптеки и задължително ще работят в тях.

Така, според депутатите, ще излязат на светло реалните фирми, които държат аптеките. Същата бе и целта на либералния режим, защото въпреки че сега лиценз се дава само на фармацевти, никой не знае кой е истинският собственик на аптеката. Макар да са забранени, и в момента съществуват вериги аптеки.

По думите на д-р Борислав Китов, депутат от БНС и председател на здравната комисия, ако парламентът приеме новия текст това ще доведе до закриването на около 3000 аптеки, защото две трети от аптеките у нас не са собственост на фармацевти. Няма как магистрите да откупят аптеката от реалния собственик, защото не разполагат с толкова средства, коментира още той.

Според председателя на Съюза на фармацевтите д-р Евгений Минков подобни твърдения са спекулативни. Той не отрече, че сега не се знае кой наистина държи аптеките, но смята, че фармацевтите биха могли да ги откупят от собствениците им като теглят кредит.

По данни на Изпълнителната агенция за лекарствата към 2005 година аптеките в страната са били малко над 4500, производителите на лекарства са били 78, а дистрибуторите 360 фирми. Преди две години магистър фармацевтите са били 5500.

Споделяне

Още по темата

Още от България