Вече шефът на ДАНС ще забранява пътувания в чужбина

Вече шефът на ДАНС ще забранява пътувания в чужбина

Председателят на ДАНС ще може да забрани пътувания зад граница, независимо дали са по работа или на почивка. Досега това правеше вътрешното министерство,  пише в неделя вестник "24 часа", цитирайки предложени от вътрешния министър Румяна Бъчварова промени в Закона за българските лични документи.

Достатъчно е само шефът на ДАНС да прецени, че конкретен човек с пътуването си застрашава сигурността и интересите на България или пък би могъл да се включи в подготвителен лагер на терористи. Ще може да се спира и излизането от страната за хора, които с пътуването си застрашават сигурността и интересите на България. Досегашният текст на закона предвиждаше такава забрана, само ако пътуващият директно застрашава националната сигурност.

Забрана за пътуване извън България ще се издава от шефа на ДАНС и при подозрения, че човек участва в приготовление на терористичен акт или може да се включи в обучение на терористи.

Промените са продиктувани от резолюция на Съвета за сигурност на ООН за борбата с тероризма, става ясно от мотивите на Бъчварова. Според нея заради забраната за излизане от страната България вече ще е по-малко интересна за пътуващи джихадисти, които в момента преминават през наша територия.

Бъчварова предлага и промяна в закона за чужденците. Тя предвижда да се отказва влизане в България на хора, за които се подозира, че искат да се включат в обучение на терористи.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?