Вече шофьорите няма да губят контролни точки за някои нарушения

Вече шофьорите няма да губят контролни точки за някои нарушения

Нови правила за отнемане на контролните точки на шофьорите при нарушения по пътищата са в сила от днес 4 февруари. С наредбата се намалява броят на нарушенията, заради които ще се отнемат точки са намалени от 25 на 14. Целта на промените е да се налага наказание само за нарушения, които застрашават участниците в движението.

 

За ползването на антирадар, неправилното преминаване край спирка на градския транспорт или спрял автобус, както и при навлизане в еднопосочна улица вече няма да се отнемат контролни точки.

 

Отпадат 4 досегашни наказания за превишаване на скоростта, като остава само отнемането на 12 точки при движение с над 50 км/ч от допустимите в населено място или при извършване на обществен превоз на пътници и опасни товари. Това е най-голямата санкция.

 

От талона ще се отнемат 12 точки и при отказ за проверка с дрегер или кръвна проба за проверка за алкохол.

 

За управление на превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила ще се взимат 10 точки. При повторно нарушение наказанието е 15 точки.

 

Ако шофьор не спре на пътен знак "Стоп", ако изпревари неправилно или отнеме предимство ще се раздели с 8 точки.

 

Преминаване на червен светофар или неспазване на предимство на пешеходец се наказва също с 8 точки.

 

Говорене по мобилен телефон в автомобила, без да се използва устройство "хендс фри" се наказва с отнемане на 6 точки. Толкова точки ще се взимат и за непоставен предпазен колан или каска, за неправилно престрояване или паркиране на пешеходна пътека или на автобусна спирка.

 

Новост е, че вече ще се взимат точки за возeне на деца без детски стол и колан. В този случай ще се отнемат 6 точки от контролния талон.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?