Вече в половината изследвани за опасни щамове проби у нас откриват Делта варианта

От 95 секвенирани проби 43 са от индийския щам, една – от южноафриканския и 49 – от британския

Вече в половината изследвани за опасни щамове проби у нас откриват Делта варианта

Почти в половината от изследваните 95 клинични проби в Националния център по заразни и паразитни болести са засекли Делта варианта на коронавируса, известен още като индийски, съобщиха в сряда от здравното министерство.

Открити са 43 случая на Делта вариант, един случай на Бета вариант, известен като Южноафрикански, и останалите са от доминиращия досега – британски вариант.

"Анализирани са общо 95 клинични проби, при 93 от тях се установиха вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 49 (51.6%) са B.1.1.7 Алфа (британски), 43 (45.3%) са B.1.617.2 Делта (индийски) и 1 (1.1%) е B.1.351 Бета (южноафрикански). Пробите са взети от пациенти с коронавирус в периода 01-25 юни 2021 г. и са от 14 области на страната", съобщават здравните власти.

Трима души, при които е установен Делта вариантът на коронавируса са починали.

Данните показват, че Делта вариантът започва да циркулира все по-сериозно в страната. За сравнение предходни данни от периода 6-14 юни показаха, че от 200 направени проби 190 са с британски вариант на коронавируса, едва 7 - с "Делта" и отново една - с южноафриканския вариант". От около 2 седмици вече 10% от положителните проби седмично се пращат за секвениране в НЦЗПБ, за да се търсят будещи безпокойство варианти.

Проф. Витанов: 2-3 седмици отнема на Делта вариантът да достигне застрашителни размери

По-рано математикът проф. Николай Витанов коментира пред Нова телевизия, че само 2-3 седмица са нужни на "Делта" варианта, за да придобие застрашаващи размери в България.

"Към този момент нямаме основания за притеснения. Лятото ще изкараме спокойно, а после може и да се случи нещо. Може да гледаме Гърция – те са месец пред нас. В Гърция пече, но още не е напечено. Август ще продължи да пече слънце, но и ситуацията в Covid-19 може да е напечена. Там се надига вълна, което не е никаква изненада. "Делта" вариантът на вируса действа там отдавна. Той бе държан в капан от мерките, но в някакъв момент ще пробие", обясни математикът.

По думите му научните данни показват, че Делта вариантът се удвоява на 8 дни.

"Ако стигнем 1000 новозаразени, след седмица ще сме на 2000. Ако не направим нищо след месец ще сме на рекорд – 8000 случаи на ден", каза той. Но подчерта, че все пак лятото е спокойно и "хората трябва да се насладят на почивката си".

Засега заболеваемостта в страната остава ниска

В сряда са отчетени нови 87 случаи на Covid-19 при направени 14 174 теста. Процентът а положителните тестове е 0,61. През последното денонощие са починали двама пациенти с коронавирусна инфекция. Общият брой на преките жертви на пандемията е 18 127.

В болници се лекуват 961 души, от които 111 в интензивни отделения. Активните случаи са 8196.

През последното денонощие са поставени 11 172 дози ваксина, а общо поставените дози са 1.81 милиона.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус