Вече възрастните ще могат пазаруват по всяко време

Забранено за под 65-годишни в аптеките от 8 до 10 ч., а от 13.30 до 16.30 ч. и в магазините за храни

Вече възрастните ще могат пазаруват по всяко време

От утре – 14 ноември, на възрастните хора ще е разрешено да пазаруват по всяка време. Въвежда се правилото от пролетта – за забрана на хората под 65-годишна възраст да влизат в аптеки и магазини за храни в определени часове. Така от 8 до 10 часа и между 13.30 и 16.30 часа в аптеките ще е забранено да влизат хора под 65 години, а в трите следобедни часове няма да имат право да посещават и хранителни магазини. Това гласи заповед на здравния министър Костадин Ангелов, важаща до 30  ноември 2020 г., обявена в петък в резултат на множество критики срещу сегашното положение, позволяващо на пенсионерите да пазаруват само от 8 до 10 часа, но не и в останалото време.

Вече зелените коридори – без хора под 65 години, ще са в посочените часове, но възрастните ще могат да посещават магазините и аптеките и в останалото време.

По-рано през деня омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на здравеопазването да отмени коридора за пазаруване в хранителни магазини и аптеки на възрастните граждани над 65-годишна възраст в часовия диапазон от 8.00 до 10.00 часа.

"Съгласна съм, че усложняващата се пандемична обстановка в страната изисква предприемането на подходящи противоепидемични мерки, с които да се ограничи разпространението на вируса, както и да се предпазят уязвимите групи. Намирам за нужно обаче да се обърне сериозно внимание на изложените от гражданите аргументи против предвиденото ограничение за посещаване на магазини и аптеки от лица на и над 65 години само в часовия диапазон от 8 до 10 часа сутрин", написа омбудсманът.

Ковачева съобщи, че е получила жалби на граждани, които алармират, че през предстоящите зимни дни, ранните сутрешни часове за пазаруване биха били неподходящи за възрастните и по-трудноподвижни хора, защото времето ще бъде крайно неподходящо - мрачното и мъгливо, ще има натрупал сняг и заледявания, при които е голяма вероятността от инциденти, изискващи дори посещаване на болници и нужда от медицинска помощ.

"Това допълнително би могло да претовари и без това прегряващата заради коронавируса здравна система. Освен това се посочва, че ако възрастните хора и тези с хронични заболявания например поради здравословни проблеми или временно неразположение не успеят да стигнат до магазини и аптеки до 10 часа, спазването на заповедта би могло да ги лиши от продукти от първа необходимост или от животоспасяващи лекарства. Ако са самотно живеещи и не разполагат с млад човек, който би могъл да закупи нужното извън часовете, определени в заповедта, означава ли това, че ще бъдат оставени без храна и лекарства до следващия ден в 8 часа сутринта", заяви Ковачева.

Тя посочи също, че има и хора над 65 години, които работят и за тях ще бъде невъзможно да пазаруват в извънработното си време. Акцентира и върху заплахата тези хора да бъдат глобявани, ако пазаруват в часове, различни от предвидените.

Ковачева сметна, че по-удачно е било разрешението от пролетта забраната да е само за лица до 60 годишна възраст да посещават магазините и аптеките във времето от 8.30 часа до 10.30 часа всеки ден.

Реално със заповедта на здравния министър става това, плюс допълнителен зелен коридор.

С това отпада и заплахата пенсионери, които пазаруват извън определеното време, да бъдат глобявани. Сутринта в петък вътрешният министър Христо Терзийски обеща на нарушителите да се отправят първо устни и писмени предупреждения и ако нарушителят продължи да нарушава правилата, ще бъде глобяван.

"Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа. В метрото полицай, ако види гражданин без маска, първо ще го прикани да си я сложи. Той, ако има и е добросъвестен, ще го направи", заяви Терзийски пред Нова телевизия.

МВР има готовност да помага на спешна помощ с транспорт и хора и извън София, каза още МВР-шефът. В момента полицейски бусове превозват болни в столицата. Освен това полицаи връчват предписанията за карантина от РЗИ, тъй като здравните инспекции не смогват с множеството случаи. Информация за карантинираните постъпва на всеки два часа в районните управления, обясни Терзийски. Екипи от по двама полицаи обикалят адресите. Те са оборудвани с предпазни средства както спешните медици. Към момента има около 1300 служители на МВР, които са дали положителни проби за коронавирус. Около 70 от тях са настанени за лечение във ведомствената болница.

Споделяне

Още от България