“Вече знаем колко струва един подпис от екоминистъра”

“Вече знаем колко струва един подпис от министър на екологията, например,” казва австрийски бизнесмен, който работи в България, пред виенския вестник “Дер Щандард”, цитиран от радио Дойче веле. Всекидневникът публикува кореспонденция от българската столица по повод посещението на президента на Стопанската камара на Австрия.

Австрия е най-големият чуждестранен инвеститор в България от 1992 г. насам с общ обем на вложените пари от 2,4 милиарда евро – това са 17 процента от преките инвестиции в страната. Президентът на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтл научи в София обаче, че дори след приемането на България в ЕС през януари, европейските стандарти все още не са нещо естествено. Представителите на австрийските фирми използваха възможността да му разкажат не само за двуцифрения ръст, но и за трудностите си.

Рихард Дорнауер от фирмата “Заубермахер” например, която се занимава със сметосъбиране, смята, че чуждестранните и българските предприемачи не се третират по един и същи начин. Според него това се вижда още при обявяването на конкурсите, които са формулирани така, че да бъдат спечелени от местни фирми.

Други предприемачи се оплакаха, че липсва правна сигурност. Гернот Шьобиц от фирмата “Винербергер” без заобикалки постави и още един проблем: корупцията. Неговата фирма дошла в България с намерението да не плаща никакви подкупи и се придържала към това решение. “Вече знаем обаче колко струва един подпис от министър на екологията, например,” казва той пред “Дер Щандард”. Божидар Божинов, шеф на Българската стопанска камара, открито призна, че освен бюрокрацията, и корупцията е проблем в страната.

Наскоро и британският “Файненшъл таймс” писа, че корупцията остава голям проблем за България и че в основата ѝ стоят представителите на ДПС във властта. В статията отново бе цитиран казус, свързан с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС).

Споделяне

Още по темата

Още от България