Вечните концесионери отново взеха плажовете на Златни пясъци и Созопол

Дългогодишният концесионер на централния плаж в Слънчев бряг се отказа от концесията

Вечните концесионери отново взеха плажовете на Златни пясъци и Созопол

Без изненади, фирми, свързвани с бившите групировки ВИС и СИК, които от десетилетия са концесионери на плажовете в Слънчев бряг и Созопол, отново получиха право да ги стопанисват в следващите 20 години.

След проведени конкурси, кабинетът определи "Ламс Холдинг Груп" и "Ауто фактор" за концесионери съответно на плажа в Златни пясъци и на централния плаж в Созопол, съобщи правителствената информационна служба. Двете компании и досега бяха концесионери на двата плажа.

Междувременно концесионерът на централния плаж на Слънчев бряг "Вени М" се е отказал от договора си три години преди изтичането му. Това е причината правителството да обяви процедура за избор на концесионер за срок от 20 години.

Конкурсните процедури за плажовете се провеждат в информационна мъгла. Публично няма информация кои са кандидатите, нито за техните оферти, които не се отварят публично, както е при обществените поръчки или концесионни процедури, провеждани от Министерството на транспорта например. В съобщението от Министерския съвет няма информация дали е имало други кандидати за двата плажа. Такава информация липсва и на сайта на Министерството на туризма.

Начинът на разпределянето на концесиите на плажовете беше остро критикувано преди година от вицепремиера по икономическата политика Валери Сименов, който обвини коалиционните си партньори, че е "изпързалян". Сега обаче Симеонов мълчи, най-вероятно заради исканата му оставка около гафа с "уж болните деца".

Златни пясъци за бизнесмена Иван Лапчев

"Ламс холдинг груп" на бизнесмена Иван Лапчев и досега беше концесионер на плажа на Златни пясъци.

Компанията ще плаща около 2 млн. лв. ежегодно концесионно възнаграждение на държавата през следващите 20 години. Точният размер е 1 926 674 лв. без ДДС, което е 18% роялти по определената методика, е посочено в правителственото съобщение. Плажът на Златни пясъци е с площ от 144 007 кв. м.

"Ламс холдинг груп" ООД обещава да направи инвестиции за подобряване на облика на плажа от 6.8 млн. лв. с ДДС.

Цената на един чадър и на един шезлонг за туристите ще е една от най-високите по българските плажове – по 12 лв.


В момента "Ламс холдинг груп" е собственост на Каменка Лапчева (500), Олег Първанов (4500) и "Максиком Трейдинг" ЕООД (45 000), което е собственост на Милена Вълкова, показва справка в Търговския регистър. Капиталът на компанията е 50 000 лв. Приходите ѝ за миналата година възлизат на 2.8 млн. лв. и намаляват с 400 хил. лв. спрямо година по-рано. Печалбата на дружеството също се свива – от 259 хил. лв. на 163 хил. лв., показва финансовият му отчет.

Дружеството се управлява от Иван Лапчев и Олег Първанов. Медийни публикации от 1990-те години свързват Лапчев с групировката СИК. При предишната концесионна процедура през 2009 г. той е бил съдружник с Арташес Тер-Овсепян, който бе застрелян в софийския хотел "Амбасадор" през 2001 г.

Централния плаж на Созопол за "Ауто фактор"

За концесионер на централния плаж на Созопол правителството определи "Ауто фактор" ЕООД. Компанията, която се свързва с бившата групировка ВИС, ще плаща годишно 136 434 лв. без ДДС, което е 14.5% роялти по определената методика, е посочено в правителственото съобщение. Морският плаж е с дължина на бреговата линия от 500 м, а концесионната площ е 13 179 кв. м.

"Ауто фактор" обещава да инвестира 381 720 лв. с ДДС през следващите 20 години.

За целия срок на договора за концесия цената за един чадър ще бъде 7 лв. Толкова ще се плаща и за един шезлонг.

Това е втора концесия на "Ауто Фактор", след като през пролетта дружеството беше избрано за концесионер на плажа "Несебър-юг" за срок от 15 години.

Негов едноличен собственик е Кирил Спасов. При основаването си фирмата е била собственост на "Финанс фактор", която се управлява от Радостин Бързанов, известен още като Радо Слънцето. Той е бивш бодигард на покойния бос от бившата силова групировка ВИС Васил Илиев, а след това и на брат му Георги, според публикации в медиите.

Предметът на дейност на "Ауто Фактор" е транспорт и търговия с автомобили. Капиталът на компанията е 5000 лв. За 2017 г. компанията отчита приходи от 968 хил. лв. при 85 хил. лв. година по-рано. Печалбата на дружеството също расте от 11 хил. лв. на 335 хил. лв., показва финансовия му отчет.

Концесионерът на централния плаж в Слънчев бряг се отказа

Изненадващо концесионерът на централния плаж на Слънчев бряг – "Вени М", доброволно е поискал прекратяване на концесията и желанието му е удовлетворено, съобщи правителствената информационна служба.

Компанията, която се свързва с СИК, имаше 20-годишен концесионен договор за плажа, който изтичаше на 1 януари 2022 г.

При проверките през лятото министърът на туризма Николина Ангелкова отчете пропуски на плажа, сред които липсата на спасители. През 2017 г. пък компанията беше обвинена, че е разрушила бели дюни.

"Вени-М" е създадена през 2001 г. малко преди обявяването на концесионната процедура. По това време неин собственик е Венцислав Валентинов Маргаритов от село Върбина, община Мадан. В момента неин собственик е Венцислав Асенов Левов. Според публикация на в."Капитал" фирмата е свързана с бившата групировката СИК.

Приходите на "Вени-М" възлизат на 2.2 млн. лв. за 2017 г., което е ръст от около 200 хил.. лв. спрямо предходната. Дружеството отчита печалба от 372 хил. лева срещу 306 хил. лв. през 2016 г., показва публикуваният финансов отчет на дружеството.

След отказа на "Вени М" да стопанисва плажа, правителството обяви нова концесионна процедура със срок от 20 години.

Централният плаж на Слънчев бряг е с обща концесионна територия от 346 833 кв. м с дължина на бреговата линия 2236 м и средна широчина 155 м.

Размерът на минималното искано от кабинета годишно концесионно заплащане е 1 393 210 лева без ДДС.

Бъдещият концесионер ще бъде определен чрез конкурс, е посочено в правителственото съобщение.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?