"Вечният" кмет на Карлово бе осъден за присвояване на европари

Емил Кабаиванов

Пловдивският районен съд осъди на три години условно кмета на Карлово Емил Кабаиванов за присвояването на близо 27 000 лева европейски средства. Присъдата подлежи на обжалване. Ако тя бъде потвърдена от Окръжния съд в Пловдив, Кабаиванов няма да може да се кандидатира отново за кмет на Карлово на изборите през есента.

Делото срещу кмета е заради плащания, които община Карлово е направила към експерти, наети по оперативна програма "Околна среда". Прокуратурата го обвинява, че трима експерти са получавали пари от общината, но не са свършили нищо срещу заплащането. Парите са дадени в периода април 2013 година до април 2014 година.

Европейският проект е бил за доизграждане на канализацията и пречиствателната станция на Карлово. Прокуратурата казва, че тримата са били в близки отношения с кмета, който ги е назначил на работа в общината.

Делото срещу Емил Кабаиванов започна точно преди местните избори през 2015 година. Той първо бе обвинен в безстопанственост, но после обвинението бе променено в присвояване.

През 2015 година Кабаиванов определи действията на прокуратурата за провокация, която цели да шантажира кандидатурата му за трети кметски мандат. Той бе издигнат от коалиция "Обединени за нашата община" с подкрепата на Реформаторския блок. В крайна сметка Емил Кабаиванов спечели изборите, а основен конкурент му беше ген. Димитър Шивиков. И двамата основни кандидати за кмет на Карлово на тези избори бяха с повдигнати обвинения.

Споделяне

Още от България