"Ведомости": Декларациите за доходите на управляващите в Русия са имитация

Руският вицепремиер Юрий Трутнев

Декларациите за доходите на руските държавни ръководители, министри, висши служители и депутати през 2018 г. са "поредната имитация на отчетност" и не подпомагат превантивната дейност срещу корупцията, пише руският делови всекидневник "Ведомости".

Ползата от публикуването на данъчните им декларации е съмнителна. Според експерти това, напротив, дори вреди, посочва вестникът в редакционен коментар.

Публичността не съдейства за укрепване на антикорупционните правила, а улеснява заобикалянето им и всъщност корумпира администрацията още повече. "Данните в декларациите са оскъдни, от тях се разбира най-вече каква сума е решил да покаже държавният служител", смята изданието.

"Декларациите са замислени с цел да повишат доверието на избирателите. Основният въпрос по повод публикуваните данни е дали говорят за незаконно обогатяване на служителите. На тези въпроси обаче декларациите не отговарят. За целта трябват данни за разходите, каквито служителите не публикуват, трябва независим орган, който да прави такива проверки", се казва в материала.

Това са само цифри, няма как да разберем доколко са реални, коментира Иля Шуманов, зам.-генерален директор на "Трансперънси интернешънъл". Доходът на вицепремиера Юрий Трутнев - над половин милиард рубли, е красиво число, дори магично за обикновения гражданин, но няма общодостъпни данни как е формирана тази сума. Същото важи и за останалите, не толкова богати фигури от властта. Любопитно е дали държавата знае какви са източниците на приходите ум, пита се експертът.

Юрий Трутнев декларира за 2018 г. доход от 538,4 милиона рубли и оглави класацията сред 32-мата членове на кабинета в Москва, напомнят изданията. Най-малък доход е съобщен от министъра по въпросите на Северен Кавказ Сергей Чеботарьов - 6,1 милиона рубли. Премиерът Дмитрий Медведев е получил миналата година доход в размер на 9,917 милиона срещу 8,565 милиона рубли през 2017 г. - това означава ръст с 15,8 на сто, изчислява агенция Интерфакс.

"Системата за деклариране (. . .) отдавна не се използва като основание да бъдат проверявани държавни служители и уволнявани като изгубили доверие. Това са условни ограничения, спокойно заобикаляни от служителите, заявените преди време принципи се оказаха имитация - и докато отначало просто не съдействаха за антикорупционна профилактика, сега засилват корупцията", заключава Шуманов пред "Ведомости".

Споделяне

Още от Свят