"Ведомости": Гибелта на руския самолет е отговор на сирийската операция на Москва

"Ведомости": Гибелта на руския самолет е отговор на сирийската операция на Москва

Версията за терористичен акт явно е вече основна в разследването на катастрофата с руския Еърбъс А321 в Египет на 31 октомври, пише в редакционен коментар руският делови всекидневник "Ведомости". Вестникът вижда повод за този извод не само в евакуацията на руски и европейски туристи от местните курорти, но и в реакцията на Кремъл.

И двете версии за гибелта на самолета хвърлят отговорността върху руските власти - но става дума за различна отговорност, посочва изданието цитирано от БТА.

Ако става дума за техническа повреда, това означава отговорност за качеството на контрола в авиацията, за корупцията и икономическата ситуация в Русия. Но това е "обичаен за руската власт вид отговорност с изпитани вече начини тя да се избегне. Забрана за експлоатация на самолети, затвор за един или друг, засилени проверки. Докато отзвукът не стихне", обяснява всекидневникът.

Версията за атентат обаче означава отговорност за войната в Сирия. "Кремъл май се стреми да избягва дори и намек за подобна връзка. Това е отговорност за некомпетентността при започването на военната операция в Сирия, за пренебрегването на рисковете, което носи участието ни в сложния многоизмерен конфликт в Близкия изток, сред които най-очевиден явно бе рискът от ответни терористични атаки. Още повече за страна, която години наред е водела борба с терористи на своя територия и е получавала в отговор терористични акции с масови жертви", се казва в материала.

Непоследователните действия на руските власти след катастрофата може би са и знак, че страната няма готови средства и възможности да засили сирийската операция. Според "Ведомости", Москва я използва "като красива картинка по телевизията, като реклама на военните възможности на Русия".

"Започвайки операцията, никой не е смятал, че тя може да предизвика терористичен атентат и гибелта на 224 невинни руски граждани. Русия не иска да стигне докрай в Сирия. Сега обаче не може и да си тръгне оттам": това "би означавало невъзможното - да се признае поражението на властта".

Търсейки "пропагандистки изход", Кремъл може да създаде неяснота - тактика, изпробвана вече в украинския конфликт, прогнозира изданието.

"Отричайки версията за атентат до последно, подхвърляйки пътьом други версии (отказ на техниката, израелски учения и т. н.), у хората може да бъде засилено чувството за неяснота и страх. Средният жител на Русия ще си мисли, че е опасно да хванеш самолет за някъде, но кой е виновен - не се знае. А всъщност нали така е редно да бъде: хората да си седят вкъщи, без да се мъчат да схванат нещо", подчертава в заключение "Ведомости".

Щетите за руския туристически бизнес

След като забрани полетите до Египет, руската държава е готова да подкрепи туристическия отрасъл. Премиерът Дмитрий Медведев нареди да се обмисли изплащането на обезщетения на участниците в туристическия пазар, пише "Комерсант".

Още не се знае впрочем как точно кабинетът ще подкрепи този бизнес, пише изданието. Всичко ще зависи от размера на загубите и от това как компаниите ще уредят положението с туристите.

Подкрепата на властите може да спаси руските туроператори от нова серия фалити. Едва ли обаче ще им помогне да сменят с друга египетската дестинация - тъй популярна и евтина, особено през зимния сезон, коментира Ирина Тюрина от Руския съюз на туристическата индустрия.

Заради двумесечната забрана да се лети до Египет по време на безредиците там през 2011 г. руският туристически бизнес изгуби 200 милиона долара, припомня тя. Същите загуби се очакват и сега; туроператорите вече са изгубили най-малко 60 милиона долара. По данни на браншовото сдружение в Русия са купени близо 140 000 екскурзии до Египет, повечето за периода преди Нова година.

Само извозването на руснаците от египетски курорти ще означава за туроператорите загуби от 10 милиона долара, продължава темата "РБК дейли". Ще бъдат изгубени и сумите, платени в аванс на египетски хотели, а на туристите, които не пожелаят да почиват вместо Египет другаде, ще трябва да се върнат изцяло взетите пари.

Изразят ли властите поне морална подкрепа, това ще е вече историческо събитие, иронизира шеф на туристическа компания пред "РБК дейли". Руската държава още никога не е подпомагала туроператорите, уточнява всекидневникът.

В момента от Египет се връщат по разписание туристите, чиято почивка е свършила. В африканската страна обаче остават много хора, чийто отпуск едва-що е започнал, отбелязва "Новая газета". "Мнозина нямат никакво желание да си прекъснат почивката и в паника да стават от шезлонгите, оставяйки в Египет целия си багаж", коментира вестникът евакуацията на руснаците от местните курорти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят