"Ведомости": Кремъл "бори корупцията" по съветски

Протестите в Русия издават разединението в опозиционния лагер

Алексей Навални и Дмитрий Медведев

Доходите на руските чиновници са прозрачни за специалните служби и това е достатъчно. Ако за тях поиска да узнае още някой, това е покушение върху целостта на държавата. Официалните коментари на Кремъл по повод публикуваното преди месец разследване на Фонда за борба с корупцията, създаден от Алексей Навални, за корупционната империя на премиера Дмитрий Медведев и последвалите протести от 26 март, показват, че властта в Русия има съветска представа за борбата с корупцията.

Това пише в редакционен коментар руският делови всекидневник "Ведомости". Като илюстрация изданието цитира рессекретаря на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, който разказа в събота в интервю за Ей Би Си нюз, че доходите на руската администрация са "много прозрачни за органите, които имат нужда от тези данни и отговарят за борбата с корупцията в страната". А обвиненията на "разни активисти" гонели популистки цели и не отговарят на истината, защото активистите "просто не могат да знаят информацията, с която разполагат тайните служби".

"Ведомости" се пита защо да не бъде предоставена на активистите тази информация. Може би тогава те ще спрат да гонят популистки цели? Но, "съдейки по коментара на Песков, активистите все едно ще използват такива данни неправилно", пише изданието.

Вестникът напомня и думи на президента Путин, че е неправилно политическите сили да използват темата за борба с корупцията. Това според руския лидер е инструмент на "арабската пролет", както и причина за "хаоса в Украйна".

Властта в Русия не приема обществото като субект в политиката, коментира "ведомости".

Руската власт се опитва да запази монопола си върху политическите дивиденти от борбата с корупцията, смята наблюдателят Алексей Макаркин - за управляващите е изгодно да подават тези данни дозирано, за да покажат, че успешно се борят с рушветчийството.

Традиционният телевизионен диалог на Путин в пряк ефир с народа на Русия, провеждан напоследък през април, е отложен за юни най-вероятно заради масовите протести от 26 март, "за които президентът явно не иска да говори", смята директорът на социологическия център "Левада" Лев Гудков, говорил пред "Комерсант".

"Темата за корупцията е много взривоопасна. Това хвърля сянка не толкова върху Дмитрий Медведев, колкото върху самия Владимир Путин", изтъква експертът.

А според колегата му Константин Калачов "пряката линия" с Путин през юни "може да стане отправна точка" за президентската кампания на президента, чийто пореден мандат догодина приключва.

"Необходимо е време, за да се обмисли драматургията, тактическият ресурс, имиджовите характеристики. Президентската администрация може би не успява да формулира дневния ред на кампанията, да представи стратегия", посочва анализаторът.

"По време на пряката линия трябва да обяснят защо хората в Русия трябва да гласуват за Владимир Путин, да покажат образа на едно привлекателно бъдеще"

Разединение в опозиционния лагер

На този фон руски медии коментират признаците за разединение сред опозиционните сили в страната, излезли наяве покрай протестите от 26 март.

"Независимая газета" коментира реакциите на руската опозиция след призива на известния критик на Кремъл и бивш олигарх в изгнание Михаил Ходорковски хората "да рискуват свободата и дори живота си", за да сменят режима в Русия.

Ръководството на партия "Яблоко" отвърна с критика на Ходорковски, който е планирал нов протест в Москва за 29 април. Председателят на партия ПАРНАС Михаил Касянов заяви, че опозицията трябва да се консолидира и съвместно да организира акции, чиито участници да не бъдат налагани с палки, пише вестникът.

Стотици руснаци бяха арестувани на 26 март при неразрешени демонстрации из цялата страна след призива на видния опозиционер Алексей Навални за борба с корупцията. Според изданието обаче фондацията на Навални и движението "Отворена Русия" на Ходорковски отправили сигнали, че независимо от преговорите с други демократи ще следват и занапред своя политика.

Играта им е разбираема, коментира "Независимая газета" днешната "интересна ситуация: Навални има възможност да акумулира протестен потенциал, а Ходорковски - финанси за юридическа подкрепа на активистите и възнаграждения на техните адвокати. Тоест за Навални и Ходорковски сегашният взрив от недоволство е добър шанс да увеличат политическия си капитал".

Но заявената цел - смяна на режима и нови избори в Русия, изисква на улиците да излязат стотици хиляди, а не десетки хиляди, както сега. "Яблоко" и ПАРНАС, помъдрели вече от натрупания опит, разбират, че предстоят големи трудности, затова отправят призив опозицията да внимава, пише всекидневникът.

Експертът Константин Калачов обаче вижда в тези призиви и малко ревност - тези партии не могат според него сами да съберат голям митинг, независимо дали ще е разрешен.

В друг материал "Независимая газета" коментира действията на московската полиция, задържала вчера няколко десетки души, за да предотврати неразрешен протест в столицата. Всички водещи опозиционни организации се разграничават от арестуваните активисти и "става ясно, че ударът е бил нанесен по т. нар. неделни разходки", организирани от новосъздаденото движение "Нова опозиция", твърди изданието.

Зад вчерашната московска "разходка на опозицията" стоят или непознати засега политически играчи, търсещи известност, или провокатори, смята аналитикът Николай Миронов.

"Властта също няма голям интерес да прави такива провокации, защото за нови криминални дела, ако потрябва, ще стигне и материалът от 26 март", посочва политологът Ростислав Туровски.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят