"Ведомости": Путин се готви да обяви предсрочни президентски избори

"Ведомости": Путин се готви да обяви предсрочни президентски избори

Вестник "Ведомости" публикува в днешния си брой статия на руския икономист Евгений Гонтмахер, който коментира причините за предсрочни избори в Държавната дума на Русия. В статията, цитирана от Би Би Си, експертът казва, че нито едно от официалните обяснения защо е нужно да се изтегли датата на изборите само с три месеца, не е убедително.

Авторът смята, че възможна причина може да е необходимостта да бъдат произведени предсрочни президентски избори през пролетта на 2016 година и се пита каква е изгодата за Владимир Путин от тази комбинация. Прагматично обяснение трябва да съществува, тъй като необичайната идея за промяната на датата на изборите в Държавната дума със сигурност бе спусната отгоре.

Путин видимо се досеща, че социално-икономическата ситуация в страната ще се влошава още дълго време. Кой знае какви ще бъдат обществените настроения през пролетта на 2018 година? Пропагандата си е пропаганда, но когато се увеличи бедността, то дори т.нар. мнозинство на Путин може набързо да се стопи като ланския сняг. А през есента на 2016 г. може да бъде преизбран с инерцията на високия си личен рейтинг, пише авторът.

Друга причина според Гонтмахер е, че след президентските избори, съгласно конституцията, правителството подава оставка. Това ще освободи победилия Путин от неофициалното обещание към Дмитрий Медведев да заема премиерския пост през целия текущ президентски мандат. В допълнение има хипотетична възможност за съставяне на правителство, което да изпълнява нов курс през следващите шест години. Възможно е в него първа цигулка да свирят хора като Сергей Глазев и Дмитрий Рогозин.

А въз основа на този "нов курс" Путин ще състави не само правителство, но и Държавна дума. Така предсрочните парламентарни избори изглеждат много логични - само за няколко месеца може да бъде преобразена цялата върховна власт, като изключим, разбира се, самия Владимир Владимирович, пише икономистът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят