"Ведомости": Руските власти тестват нов закон върху опозиционери

"Ведомости": Руските власти тестват нов закон върху опозиционери

Първото в Русия дело за въвличане на непълнолетен в неразрешена публична проява е образувано в Калининград, информира "Ведомости".

Протокол по съответния член от административния кодекс е съставен срещу 18-годишния Иван Лузин, организирал неразрешен протест с участието на двама непълнолетни. Процесът се очаква на 25 февруари.

Младежът и двете непълнолетни момичета са доброволци от щаба на опозиционера Алексей Навални - по този начин властите искат да тестват действието на новия закон, пояснява вестникът.

Поправките в административния кодекс, въвели наказание за въвличане на непълнолетни в неразрешени прояви - от глоби в размер на 30 до 50 хиляди рубли и до 15 денонощия арест, бяха приети през декември по инициатива на депутати от Държавната Дума, след като в протестите на Навални започнаха да се включват много тинейджъри, напомня "Ведомости".

Новият член вече е в сила и властите имат възможност да сондират почвата - да видят как ще бъде прилаган в съдилищата, коментира юристът Алексей Глухов, чиято кантора "Апология на протеста" осигурява защитата на Лузин.

"Местните силови дейци са съставили протокола най-вероятно от ентусиазъм. Задържането на един пълнолетен и двама непълнолетни явно е подходяща ситуация", казва Глухов.

Леонид Волков, съмишленик на Навални, уверява, че щабът подпомага защитата на своите доброволци: "Това ще е важен прецедент. Ще гледаме как "доказват", че непълнолетните са били "въвличани" в акцията".

В Русия вървят упорити, последователни опити да бъдат сплашени младите хора, да бъдат лишени от интерес към публична дейност и тя им да се забрани под страх от затвор, от провал на кариерата или живота, отбелязва правозащитникът Николай Сванидзе. "Това явно е обща директива отгоре. Властите се страхуват (от младежта, б. р.), защото хората от по-възрастните групи не са толкова склонни към дейност, по-податливи на уговаряне, те гледат телевизия и се поддават на пропаганда", обяснява той.

Според Сванидзе младото поколение в Русия не е настроено толкова лоялно към властта, защото социалните асансьори не работят, младите хора не виждат интересни перспективи за себе си, а това ги кара да мислят за своето бъдеще и за сегашните събития в страната.

Властите в Калининград, образували делото срещу Лузин, "искат да блеснат пред федералния център" и вероятно не са очаквали толкова силен отзвук от случая, смята правозащитникът.

Споделяне

Още от Свят