"Ведомости": В Русия вече е традиция да не се разкриват политическите убийства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия има традиция да не се разкриват политическите убийства, пише руският вестник "Ведомости" в редакционен коментар за втората годишнина от смъртта на опозиционера Борис Немцов.

Съпредседателят на партията РПР-ПАРНАС Борис Немцов, депутат от областното законодателно събрание в Ярославъл, бе убит в Москва недалеч от Кремъл през нощта срещу 28 февруари 2015 г.

Шумните политически убийства в Русия се разследват продължително; поръчителите или не се посочват, или се посочват, но не може да бъдат открити, отбелязва вестникът. И дава за пример случаите с журналистите Пол Хлебников, Анна Политковска и Наталия Естемирова, бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко и чеченския политик Зелимхан Яндарбиев.

"Разбра се, че политическите убийства са естествено вплетени в днешната руска реалност. Властта не е мотивирана да търси поръчителите. Обществото не иска "отплата". Всъщност обществото не се и чувства оскърбено", пише изданието.

Дори едно политическо убийство да шокира обществото в Русия, това трае само ден-два. "Фактически неразкриваемостта на едно подобно убийство мълчаливо се признава не за провал от страна на държавата, а за норма", констатира "Ведомости".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?