"Ведомости“: Законът за "чуждестранните агенти" в Русия - крачка към съветската епоха

"Ведомости“: Законът за "чуждестранните агенти" в Русия - крачка към съветската епоха

Правозащитници разкритикуваха руския закон за медиите - чуждестранни агенти, пише "Ведомости", като се позовава на експертен анализ, подготвян от президентския Съвет по правата на човека по повод нормативния акт.

Приетият миналата седмица от Държавната дума законопроект предстои да бъде гледан в горната камара и даден за подпис на президента Владимир Путин. Актът оправомощава руското министерството на правосъдието да определя кои медии да се регистрират като чуждестранни агенти. Ведомството вече изпрати предупреждения в тази връзка по-специално до "Гласът на Америка" и Радио "Свободна Европа/Радио Свобода".

Москва заяви, че това е "симетричен отговор" на действията на САЩ спрямо руската телевизия РТ, която бе задължена да се регистрира като чуждестранен агент в САЩ.

Телевизия РТ се гледа от над 700 милиона души в сто страни. Но само САЩ я накараха да се регистрира като чуждестранен агент, с което учудиха зрителите от двете страни на океана, коментира "Вести". Американските тайни служби обвиниха руската телекомпания, че се е месела в президентските избори и е агитирала "за Тръмп", напомня електронният вестник.

Според Съвета по правата на човека огледалните мерки на Москва срещу САЩ може да обхванат всички медии, неугодни на властта, изтъква обаче "Ведомости".

Друг руски закон изисква още от 2012 г. всички неправителствени организации, финансирани от чужбина и участващи в "политическа дейност", да бъдат регистрирани като "чуждестранни агенти" - термин, съдържащ намек за предателство и шпионаж. А новият акт предвижда само един критерий, за да бъде призната медия за чуждестранен агент - финансиране от чужбина. Но е "съвсем очевидно, че всяка чуждестранна медия се финансира именно от чуждестранни източници", посочват експертите. Съветът предлага на руския сенат да върне проекта за доработка.

Новият закон ще влоши положението на чуждите медии в Русия и е "поредна крачка навътре в съветската епоха", коментира Иля Шаблински, член на Съвета.

Разширителните норми в новия акт оставят "висяща" всяка медия и властите "днес може да казват, че това са огледални мерки, а утре - че законът си е закон", предупреждава политологът Алексей Макаркин.

Иван Засурски, друг член на Съвета, говорил пред "Комерсант", отбелязва, че Русия регламентира дейността на чуждестранните медии по-твърдо, отколкото САЩ: "У нас чуждестранният дял в една медия е ограничен до 20 на сто. Нашият отговор е несъразмерен с действията на САЩ - само заради две чуждестранни медии ние въвеждаме ограничения за всички тях".

За пет години, откакто е в сила първият закон за чуждестранните агенти, властите в Русия постигнаха "огромни успехи" - в някои региони просто не останаха правозащитни неправителствени организации. Пострадаха най-вече именно правозащитните, после екологичните, след това научните и социологическите центрове, изброява пред опозиционния "Новая газета" Мария Каневская, оглавяваща сдружение на прависти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят