Ведомствата ще получават 90% от предвидените за тях пари

Ведомствата ще получават 90% от предвидените за тях пари

Кабинетът опря до прост начин за свиване на разходите, след като Конституционният съд му забрани да ги реже директно. В понеделник вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обяви, че правителството е решило да изплаща до декември по 90% от полагаемите разходи на държавните ведомства, тоест да "забави" изплащането. Затова и министрите няма да се събират на извънредно заседание, както се предвиждаше в края на миналата седмица.

Една от 60-те антикризисни мерки, приети неотдавна от правителството, предвиждаше разходите на ведомствата и организациите на бюджетна издръжка да бъдат орязани с 10%, което ще спести на хазната 450 млн. лв. Тази мярка бе свързана с тежки спорове в самото правителство, защото Дянков обяви, че свиването на разходите се отнася за всички ведомства, което срещна острото неодобрение на другия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, настояващ да се запази в досегашният размер на парите за МВР.

Същевременно Конституционният съд обяви за недопустимо намаляването на разходите, както бе записано в Закона за държавния бюджет за 2010 г., тоест ако има влошаване на икономическата обстановка. Според съда промяна в параметрите на бюджета, какъвто са разходите на бюджетните организации, може да стане само с решение на парламента. Това решение върза ръцете на правителството да приложи директно мярката свиване на бюджетните харчове с 10%.

Досега обаче при предишното правителство като буферна мярка срещу икономически рискове се практикуваше задържане на 7 до 10% от месечните разходи на ведомствата, които в края на годината при доброто бюджетно изпълнение се отпускаха. Правителството на Борисов реши да приложи именно тази мярка, а според думите на министър Дянков от понеделник, ″до декември има време, тогава ще видим″. Така, според него, рязането на разходи щяло да бъде направено законосъобразно.

″Още от тази седмица ще внасяме в парламента предложения за промени в различни данъчни и други закони, свързани с прилагането на антикризисните мерки″, обяви още Дянков, но не поясни за какви точно законови промени става дума.

До момента е ясно, че правителството не планира да предложи актуализация на бюджета преди средата на годината.

Според министъра предварителните данни сочат неизпълнение на приходната част с 1.0-1.2 млрд. лв.

Дянков каза още, че няма да се отказваме от кандидатстване за влизане във валутния механизъм ERM ІІ. Той поясни, че в четвъртък на заседание на финансовите министри от Европейския съюз EKOFIN ще бъдат прегледани конвергентните програми на страните, чакащи за влизане в еврозоната.

″Решихме да обявим анализа за дефицита, за да сме коректни с нашите европейски партньори, чакаме да видим оценката за конвергентната ни програма и ако тя е положителна, както очаквам, веднага започваме да мислим кога е оптималното време за кандидатстване в ERM ІІ, поясни Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?