Ведомствените имоти - на публичен търг

Ведомствените апартаменти и другите имоти частна държавна собственост да се продават чрез публични търгове, в които ще могат да участват всички граждани, а не само работещите в държавната администрация. Това предвиждат промени в закона за държавната собственост, внесени от Даниел Вълчев от НДСВ и негови колеги от царската група.

В поправките е записано, че първоначалната тръжна цена на съответния имот не може да бъде по-ниска от неговата данъчна оценка. Целта е да се гарантира интересът на държавата и да не се допусне облагодетелстване на определени лица, се сочи в мотивите.

Проблемът с ведомствените жилища отново възникна в началото на тази година, когато се разбра за поредните "напазарувани" евтино държавни апартаменти от висши чиновници. В списъка се оказаха двама настоящи министри - Валентин Церовски и Димитър Калчев, един бивш - Неждет Моллов, главният секретар на Министерски съвет Севдалин Мавров, шефката на правителствения пресцентър Цветелина Узунова, бившата парламентарна секретарка на Симеон и настояща депутатка Гадар Хачикян, зам.шефът на парламента Юнал Лютфи, софийският областен управител Росен Владимиров и други.

Според нововремецът Борислав Цеков, предложените от Даниел Вълчев и депутати от НДСВ промени не решават основния морален проблем с държавните жилища. "Липсва изрична забрана за закупуване на държавни апартаменти от висши държавни служители," посочи Цеков. Той определи като положително предложението на Вълчев държавните имоти да се продават на публичен търг. Според него и трите проекта за промени в Закона за държавната собственост - на правителството, на НДСВ и на "Новото време" трябва да се приемат на първо четене и най-добрите идеи да се обединят в едно за окончателното гласуване в пленарна зала.

Скандалът, който се разрази, само преди ден бе отчетен от социологическата агенция НЦИОМ като скандал №1 за българите според представително проучване в средата на март.

Като реакция на случващото се премиерът Сакскобургготски разпореди проверка на сделките с жилищния фонд на МС. От над 60 случая бяха оповестени 7 нарушения, сред които сделките с Калчев, Моллов, Мавров, Узунова и Хачикян. Единствено депутатката обяви, че е готова да върне взетия от нея 100 кв.м апартамент за малко над 30 000 лв., ако държавата ѝ го поиска.

Симеон се отказа да праща новодомците на съд, за да ги принуди законово да доплатят евтините апартаменти, какъвто вариант бе предложила оглавяваната от зам.правосъдния министър Меглена Тачева комисия. Последно от МС съобщиха, че областният управител трябва да възложи изготвянето на нови оценки на продадените апартаменти и новодомците да доплатят по тях. Росен Владимиров обаче изрази съмнение, че има законова възможност да стори това.

Междувременно депутатите от кръга "Новото време" внесоха в парламента поправки в закона за държавната собственост, според които в 6-месечен срок новодомците трябва да доплатят жилищата си по реалната пазарна цена или да ги върнат на държавата.

В проекта на "Новото време" се предлага и различен регламент за продажбата на държавни апартаменти оттук нататък. Основната разлика с внесения вчера проект на Даниел Вълчев е, че нововремци запазват възможността само държавни служители да купуват ведомствени жилища, макар че изключват от кръга им всички висши чиновници и тези на мандатни длъжности - премиерът, министрите и техните заместници, членовете на политическите кабинети, областните управители, главните секретари на МС, НС и президентството, депутатите.

Според Даниел Вълчев обаче основната логика за съществуването на държавните жилища е да се дават под наем на държавните чиновници, докато те работят в администрацията. Ако държавата разполага с излишни жилища, трябва да ги продаде на открит търг, в който да могат да участват всички граждани, аргументира се Вълчев. По думите му единствената привилегия, която държавата трябва да осигурява на чиновниците е да плащат поносим наем за ведомствените апартаменти.

Още от България