Вегански протест пред Светия синод иска анатема за месоядните

Кадър от предишен "кървав" протест на веганите, снимка БГНЕС

Членове на Българския вегански съюз ще протестират пред Светия синод в четвъртък срещу убийството на животни за великденските празници. Те настояват за анатемосване на всички убийци на животни.

"Символично, много от нас утре ще бъдем с агнешки маски, имаме маски на всички животни, които православните християни използват за жертвоприношения и ще ги използваме!! Елате нека заедно кажем НЕ на убийствата на животни!!!", пише в призива на веганите.

Те обясняват, че протестират срещу православната църква като институция заради мълчаливото ѝ безразличие към всички жертвоприношения на животни за Гергьовден, Великден, Никулден и ред други религиозни празници.

"Протестираме срещу безразличието и апатията ѝ (на църквата). Протестираме срещу провеждането на курбани от нейни вярващи. Протестираме срещу масовото избиване на бебета агънца, тонове риба, предколедните прасета и ред други животни! Църквата не само не заклеймява тези зверства, а кротко си мълчи, но и на всичкото отгоре се привикват нейни служители да участват в тези церемонии. Това е недопустимо и възмутително", заявяват от съюза.

Веганите настояват Българската православна църква незабавно да се обяви против курбаните включващи жертвоприношения на животни и да заклейми извършителите им. Поставен е ултиматум на църквата позицията да е готова преди края на великденските пости.

Споделяне

Още от България