ВЕИ хъб ще помага за енергийната трансформация на България и региона

ВЕИ хъб ще помага за енергийната трансформация на България и региона

Основите на регионален център в помощ на енергийната трансформация не само на България, но и на целия регион на Югоизточна Европа, положиха Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ), Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) и водещият европейки форум за корпоративно използване на възобновяема енергия RE-Source. Те обявиха, че са подписали меморандум за сътрудничество и насърчаване на корпоративното снабдяване с възобновяема енергия в региона.

Целта е да се предложи бизнес платформа за обмен на знания и информация – както за купувачи, така и за доставчици на възобновяема енергия, посочват трите организации. Т еще работят и с институциите за изработването на политики, които да подпомогнат успешната енергийна трансформация на региона чрез реализацията на нови проекти от възобновяема енергия на конкурентни цени.

Реелна българските организации се присъединяват към платформата RE-Source, която е основана в Брюксел през юни 2017 г. като съюз на заинтересовани страни, обединяващ купувачи и доставчици на чиста енергия.

"Ние от платформата RE-Source сме удовлетворени да си сътрудничим с АПСТЕ и БГВЕА и да промотираме тяхната водеща роля в Югоизточна Европа. Очакваме с нетърпение да работим заедно, за да дадем възможност на пазара за корпоративни договори за изкупуване на енергия да расте и процъфтява – в България и в региона като цяло", заяви Хана Хънт, директор по въздействието на RE-Source платформата, цитирана в съобщението.

"Това стратегическо партньорство е ключово за мисията ни да подкрепяме технологии и бизнес модели свързани с производство, пренос, разпределение, съхранение и търговия на възобновяема енергия. Щастливи сме, че успяхме да създадем RE-Source хъб в Югоизточна Европа. Надяваме се още тази есен да организираме първо регионално събитие, което да адресира постоянно увеличаващия се интерес на индустриални компании за закупуване на възобновяема енергия", посочва на свой ред Никола Газдов, председател на Управителния съвет на АПСТЕ.

"БГВЕА се радва да бъде част от стартиращия RE-Source център на Балканите. Ние ценим и очакваме с нетърпение бъдещото сътрудничество с партньори, които споделят нашата визия за развитие на устойчив енергиен сектор, осигуряващ на бизнеса и домакинствата електроенергия на конкурентни цени с нулев въглероден отпечатък", допълва Миглена Стоилова, председател на Надзорния съвет на БГВЕА.

Споделяне

Още от Бизнес