ВЕИ-инвеститори питат премиера дали кабинетът е против зелената икономика

ВЕИ-инвеститори питат премиера дали кабинетът е против зелената икономика

Унищожаването на "зеления сектор" ли е новата икономическа политика на правителството, попита Българската фотоволтаична асоциация (БФА) премиера Пламен Орешарски в разпространено до медиите в петък изявление по повод даденото по-рано през деня одобрение от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на решението на парламента да се въведе такса от 20 процента върху приходите на слънчевите и вятърните електроцентрали. Текстът бе вкаран по предложение на "Атака" изненадващо, без разчети и съгласуване с бизнеса в преходните разпоредби на проектозакона за бюджет 2014 г., чието окончателно гласуване в пленарна зала предстои.

"Шокирани сме, че министърът на икономиката и енергетиката подкрепя предложението... Изненадани сме, че български министър възприема за легитимно решение, което е прието на тъмно, без дебат, без обсъждане с инвеститорите, и в пълно противоречие с Конституцията и законите на страната", посочва организацията. Тя също така уличава в лъжа министър Стойнев, който в петък подкрепи таксата с аргумента, че такава има в Испания и в Гърция.

БФА се чуди още как министърът ще открие позитиви за българската икономика в намерение, което ще ликвидира сектор, разкрил 15 000 работни места и инвестирал 4 милиарда евро."

Прави ли анализ министърът на риска за банковата система, финансирала от български банки проекти във ВЕИ за над 2.3 милиарда евро" пита асоциацията.

Тя недоумява тоталното неразбиране и превратното тълкуване на препоръките на Европейската комисия от 5 ноември към правителствата на страните от ЕС "да избягват необявени и ретроактивни мерки срещу направените инвестиции във ВЕИ сектора“.

"БФА и българското общество сме наясно за финансовите трудности пред които са изправени държавните предприятия в Енергетиката: НЕК, ЕСО, ТЕЦ Марица Изток 2 и други. Но вината за лошото и неефективно управление не следва да се търси в частните производители", пише още в позицията.

Организацията смята, че натрупаните дефицити в енергийната система могат да бъдат покрити с добро управление и недопускане на корупционни схеми, както и с привличане на нови инвестиции както във ВЕИ, така и в другите сектори на енергетиката. Източване на дадена група производители в полза на бюджета по привидно законен начин не допринася нито за привличане на нови инвестиции и нови работни места, нито за покриване на дефицитите в държавните предприятия, посочва асоциацията. Според нея предложението на "Атака" ще внесе в бюджета 160-170 млн. лв. но ще зачеркне бъдещите инвестиции, тъй като частният капитал няма да знае какво може да очаква в бъдеще.

"Старите похвати и популистки лозунги няма да помогнат за съживяването на икономиката, а напротив", заключава изявлението и разчита в думите на Стойнев сигнал за нова линия относно общата икономическа политика на България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?