ВЕИ-инвеститори се заканиха да не плащат такси за достъп до мрежата

Снимка: БГНЕС

Инвеститори в проекти за използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се заканиха да не плащат определената им от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цена за достъп до електропреносната и електроразпределителната мрежа. Това стана ясно по време на втория протест на производителите на зелена енергия, които се събраха в понеделник пред ДКЕВР и на правиха кратко шествие на недоволството до Министерския съвет.

Протестиращите производители събираха жълти стотинки за енергийните монополи в специално приготвени "касички“ пред сградата на ДКЕВР. Те се заканиха още да прибегнат до гражданско неподчинение, ако електроразпределителните дружества изключат централите им от мрежата заради неплатен такси.

Поискана бе оставката на председателя на регулатора Ангел Семерджиев и отмяна на временната цена за достъп до мрежите, която според ВЕИ-инвеститорите им отнема до 40 на сто от приходите им.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов прогнозира, че ако "незаконната и дискриминационна" такса не бъде отменена, заради нея България ще бъде осъдена от Европейската комисия. "Говорим за около 3 млрд. лева инвестиции като цяло в последните години и няколко месеца по-късно регулаторът първо ги обвинява, че те са вдигнали сметките за ток на обикновените българи, а след това се оказва, че същият този регулатор, с едно решение, взето петък срещу събота на тъмно, отнема до 40% от всичкия приход на ВЕИ-производителите", коментира Газдов.

Протестиращите се заканиха да се съберат отново пред парламента, за да се чуе гласът им по време на изслушването.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес