ВЕИ-инвеститорите поискаха държавата да посочи поименно нарушителите сред тях

ВЕИ-инвеститорите поискаха държавата да посочи поименно нарушителите сред тях

След като министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев заяви в сряда, че соларни централи са дали данни, според които са произвеждали ток по 32 часа в денонощието, от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) поискаха от него да посочи поименно фирмите, които са извършили тези нарушения и да се публикуват документите, удостоверяващи нарушенията им.

 

Организацията призова също така трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и “Еенрго-Про“ и държавните НЕК и ЕСО да предоставят информация кога са констатирали твърдените от министъра нарушения, сигнализирали ли са своевременно за тях и до кой компетентен орган, както и точните мерки предприети от тях за предотвратяването на злоупотребите.

 

От БФА допълват, че ако тези данни не се предоставят, то изявленията на Василев може да се приемат за “опит за дискредитиране на най-прозрачния сектор в българската енергетика – производството на енергия от ВЕИ, което се извършва изцяло по силата на еверопейското и българското законодателство, а не по неясно при какви условия и мотиви“. Публикуването на тези данни и предвидените мерки ще бъде в интерес както на добрия бизнес климат в страната, така и на цялото общество, допълват от асоциацията.

 

Българската фотоволтаична асоциация отново настоя данните за производството на всички производители на електрическа енергия в България, включително от конвенционални източници да бъдат публични и достъпни в реално време.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес