Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВЕИ революция ли? Не, газова!

10 коментара
ВЕИ революция ли? Не, газова!

Да, случи се: Както глобалните инвестиции, така и новите инсталирани мощности на ВЕИ през 2018 г. са по-ниски в сравнение с предходната 2017 г. Годините на постоянен ръст свършиха и то много преди ВЕИ да са заели значим дял в енергийното потребление.

През лятото на миналата година публикувах "ВЕИ революцията залязва", където направих следната прогноза:

"ВЕИ революцията се проваля: Глобалните инвестиции и инсталациите на ВЕИ – преди всичко слънчева и вятърна енергия – ще започнат да намаляват ежегодно още преди 2020 г. Не мисля, че някога слънчевата и вятърната енергия ще достигнат значим дял в глобалното потребление на енергия."

Данните за 2018 г. вече са налични и най-изненадващо се оказвам прав още в първата възможна година. За инвестициите първо излязоха крайно оптимистичните данни, които BNEF публикува още в средата на януари – твърде рано, за да бъдат напълно достоверни. Но и те стигат, за да се види ясно, че глобалните инвестиции във ВЕИ стагнират от 2015 г. насам и през 2018 г. отново регистрират спад, който Международната агенция по енергетика (IEA) потвърди в последния си доклад.

Фигура 1. Глобални инвестиции в чиста енергия (вкл. energy smart technologies & low carbon services, които не са ВЕИ, а технологии за управление на мрежата и складиране)

За разлика от инвестициите във ВЕИ, тези в добива на нефт и газ последните 2 години отново се върнаха към възходящ тренд и през 2018 г. достигнаха 475 милиарда долара.

Далеч по-изненадващ обаче е фактът, че за първи път от 2002 г. насам имаме спад в новите инсталирани мощности на ВЕИ на глобално ниво спрямо предходната година. Това е най-важната и значима информация, която можем да изведем от графиката по-долу, но в прессъобщението на Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA) тя изобщо не се коментира. Забележете, че разминаването между данните на BNEF и IRENA е огромно: например докато първите се хвалят с пореден скок на слънчевата енергия със 109 GW инсталирани мощности за 2018 г., вторите дават само 94 GW, което означава нулев ръст на инсталациите и много голям спад в инвестициите (заради по-ниската средна цена).

Фигура 2. Инсталирани мощности за производство на електроенергия в света (IRENA, 2019 г.)

Всъщност, положението е още по-зле от това, което се вижда на горната графика, защото тя се отнася само до производството на електроенергия, а последната е под 20% (ако се сметне и традиционната биомаса пада още повече) от крайното енергийно потребление в света. Затова си струва да хвърлим поглед и върху развитието на доскоро най-големия източник на чиста енергия – термалните слънчеви колектори, чиято обща инсталирана мощност все още надхвърля тази на фотоволтаици, защото се трупа бавно от повече от 30 години.

Фигура 3. Нови инсталации на термални соларни колектори в света (IEA, 2018 г.)

Тук удрям на камък, защото се оказва невъзможно да намеря данни за 2018 г. – никой вече не ги следи достатъчно отблизо – и трябва да се задоволя с по-стари. Те ясно показват, че след силното навлизане на субсидиите за фотоволтаици, пазарът на термални колектори се срива и след 2013 г. имаме постоянен спад на новите инсталации. Абсолютно съм убеден, че това продължава и през 2018 г.

Сигурен съм, че ще се намерят много хора, които ще докарат от десет кладенеца вода и ще обяснят, че прекрасният нов свят, захранван изцяло от ВЕИ, е неизбежен. Да, обаче реалността е малко различна, както ясно показва тази последна графика.

Фигура 4. Ръст на глобалното потребление на първична енергия по източници и региони, 2017-18 (IEA, 2019 г.)


Въпреки невероятната политическа подкрепа и трилионите долари субсидии за ВЕИ в последното десетилетие, през 2018 г. всички фосилни горива продължават да растат, като природният газ буквално излита нагоре, осигурявайки 44% от глобалния годишен ръст на енергийното потребление. Слънцето и вятърът се задоволяват само с по 7% – точно колкото и ядрената енергия. Газът завладява планетата, защото е едновременно чист, надежден, ефективен и отделя двойно по-малко парникови емисии от въглищата. Докато е наличен в изобилие и евтин, няма сила, която да попречи на бизнеса и хората да го ползват все повече, стига да имат достъп до доставки, а инсталациите за втечняване и регазификация, които правят възможна презокеанската търговия, никнат като гъби след дъжд. Освен това, зелените политики за ограничаване на СО2 и ядрената енергия плюс масовото навлизане на ВЕИ всъщност му помагат да измести другите енергийни източници.

Доминацията на газа и липсата на ръст на инсталациите на ВЕИ са обективни факти, а не въпрос на мои лични желания, позиции, намерения или предпочитания, така че не се сърдете на вестоносеца:

ВЕИ революция ли? Не, газова!

* Коментарът на управляващия партньор в консултантската компания "Денкщат България" е публикуван в корпоративния ѝ блог

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Лизи Гугуткова
  #10

  Европа отказа да плаща за мръсния руски петрол Скандалът със замърсяването на руския петрол с хлорни съединения, от които белгийските рафинерии трябваше да бъдат спрени и тръбопроводът Дружба да бъде блокиран , може да доведе до значителни финансови загуби за Русия. Сметките за милиони барели мръсни уралски петрол може да н ебъдат платени , никой от купувачите не бърза да плати парите. Според Ройтерс, цитирайки източници в индустрията, европейските рафинерии, които са купували петрол този месец, бяха бесни от замърсения руски нефт и плащанията са замразени.

 2. dimitardi100
  #9

  Слънцето вятърът са безплатни и срещу тях ще има голяма съпротива от тези, които държат кранчето и много искат всички да им плащат !

 3. Илиев Пешо
  #8

  ВЕИ при инталирани 60% според графиката, дават под 20% от изполваното електричество (изтеглено от Statistical Review of World Energy). Показарелно за ефективността и до колко може такива източници да станат основни.

 4. обикновен
  #7

  Как може да препечатвате смехотворните манипулации на този "експерт"?!

 5. pepe
  #6

  Според втората графика повече от 50% от инсталираните мощности за производство на електрическа енергия в света вече са възобновеяеми. Делът на възобновяемите източници от над 60% не ми изглежда точно като "несъществен". При това положение е нормално да има известно насищане на пазара и поради това спад на количеството инсталирани нови такива. Все пак възобновяемите източници имат някой ограничения, поне за сега, което не позволява те да се превърнат в единствен източник на енергия. ВЕИ революцията

 6. Сократ
  #5

  Тази статия е очевидно написана с цел манипулация. Всъщност, предвид самоцитирането в стил „аз нали ви казах“, може да е продукт на его или графомания.

  Авторът подчертава спада в инвестициите, но не обяснява че той се дължи на огромния спад в себестойността на новите инсталации. От друга страна помпенето на нефт и газ става все по-скъпо занимание, защото компаниите са принудени да дупчат по-надълбоко. Количеството пари не отразява количеството енергия.

  Странно е, че в прес-съобщението на IRENA

 7. [email protected]
  #4

  Просто някой осъзнаха че,няма как да произвеждат достатъчно ел.енергия със сегашните възможности,на ВЕИ и фотоволтаиците. Гълтат прекалено огромни ресурси,а производителността им е пълна скръб! Оказва се че,с останалите ел.инсталации,трябва да издържат новите. Това мога да го констатирам,без да съм експерт в областта.

 8. Лизи Гугуткова
  #3

  Френската нефтогазова компания Total съобщи за започване на производството на втечнен природен газ (LNG) на американския експортен терминал Cameron LNG. “Започна производството на LNG на експортния терминал Cameron LNG в щатът Луизиана. Проектът Cameron LNG получи първият втечнен природен газ (LNG) по първата линия. По проектът започва експорт през следващите седмици“, се казва в прессъобщение на компанията.

 9. Лизи Гугуткова
  #2

  "Вместо да приоритизира подкрепата за вятърната, соларната и геотермалната енергия, проектът на НПЕК предвижда съществено увеличение на дела на биомасата в микса от ВЕИ. Прекомерната зависимост от биомаса може да има редица странични ефекти, като например обезлесяване на огромни територии и влошаване на качеството на атмосферния въздух. Необходимо е да се разработят специални програми за стимулиране изграждането и включването в мрежата на малки ВЕИ електроцентрали с оглед увеличаването на енергийната независимост на домакинствата. "

 10. Лизи Гугуткова
  #1

  ВЕИ И ПРИРОДЕН ГАЗ... --- Прогнози за намалено търсене на газ в Европа след 2020 г.? Има съмнения, че ще се случи това 15.5.2019 | 10:37 ---България 16-та в Европа по водноелектрически капацитет ---Размразяване на декарбонизацията на българската икономика: анализ на проекта за Интегриран план в областта на енергетиката и климата на България

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.