ВЕИ-тата притеснени, че енергореформите може да ги фалират

Искат отлагане и фини настройки за принудителното им извеждане на борсата

ВЕИ-тата притеснени, че енергореформите може да ги фалират

Производителите на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се притесняват, че прибързано се предприемат реформи в отрасъла, които ако не са изпипани в детайли и съгласувани с Еврокомисията, могат да доведат до техните фалити. По време на дискусия във вторник за планираните от управлението на ГЕРБ законови поправки за пълната либерализация на енергийния пазар от 1 юли 2018 г. те поискаха отлагането на реформата. Председателят на парламентарната енергийно комисия Делян Добрев допусна такава възможност, но само с месец-два. Шефът на енергийния регулатор Иван Иванов обаче се противопостави на идеята за влизане на промени след ценовия регулаторен период от 1 юли и декларира, че надали ще има проблеми заради реформите.

Договореното с работодателските организации, под заплахата за техни протести, ускоряване на бавената от години пълна либерализация на електроенергийния пазар, предвижда от 1 юли 2018 г. държавната НЕК да спре да купува на преференциални цени тока от ВЕИ производители, когенерации, топлофикации и заводски централи с инсталирана мощност над 4МВ. Те вече ще са длъжни да продават всички свои количества само на борсата. Разликата между постигнатата пазарна цена и определяната преференциална от енергийния регулатор, наричана още премия, ще се плаща от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). В него вече ще влизат не само отчисленията от всички електроцентрали и приходите от държавната парникова търговия, но и част от плащаните сметки на тока – т.нар. такса "задължение към обществото".

Ще се наеме кантора за преоформяне на преференциалните цени

Идеята на Делян Добрев е законовите поправки да бъдат публикувани на сайта на парламента в петък, след което всички заинтересовани да имат седмица срок за своите предложения преди да се оформят текстовете за разглеждане на първо четене в ръководената от него комисия. По думите му, ако в парламента влязат качествени текстове и депутатите са експедитивни, промените може бързо да станат факт и вече да се работи по техническата подготовка на отрасъла за реформите. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) каза, че има готовност за бързи промени в поднормативната база, осигуряваща търговията с ток. Шефът на ФСЕС Диян Червенкондев допълни, че предстои избор с конкурс на адвокатска кантора, която да разработи типа на договорите за разлика/премия с производителите на ток, които в момента имат преференциални цени.

Именно подготовката и съдържанието на тези договори притеснява производителите, които фактически от 1 юли ще бъдат принудени да излязат на борсата за ток.

Председателят на Асоциация "Хидроенергетика" Боян Кършаков посочи, че членовете на организацията разбират и подкрепят необходимостта от реформите, но излизането на ВЕИ-тата на борсата е риск и промените трябва да се правят внимателно, за да може тези производители да са равноправни играчи на пазара, а не негови жертви. Според него засегнатите от предоговарянето на контрактите за дългосрочно изкупуване на тока трябва да знаят предварително какъв ще е механизмът за плащане на разликите в цените, за да може банките, които са кредитирали ВЕИ бизнеса, да са сигурни, че ще си получават парите. " В противен случай заемите ни могат да станат предварително изискуеми и да фалираме", каза Кършаков.

Борсовите такси са скъпи за малките централи

Той изрази притеснения, че таксите на ВЕИ-тата за участие на борсата ще са тежки за малките компании и поиска диференциацията им според оборота на фирмите. Кършаков призова и да се допусне възможност да отстъпват количествата си на координатор и той да играе на пазара от тяхно име, както и да могат да се комбинират различни видове енергия за продажба.

Председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов обаче обърна внимание, че и предприятията преди време са били принудително изкарани на свободния пазар и също плащат такси на борсата, но не се оплакват.

Шефът на ветроенергийната асоциация Меглена Стоилова директно обяви, че срокът за излизане на голяма част от електроцентралите на борсата на 1 юли е прекалено кратък и изглежда "принудителен". Според нея, докато се приемат законовите поправки, ще остане твърде малко време за предоговаряне на условията за дългосрочното изкупуване на тока- Освен това според нея реформите трябва да бъдат нотифицирани от Брюксел, тъй като въпросната разлика или премия между борсовата и преференциалната цена е държавна помощ.

Неясноти с нотификация от Брюксел

Изпълнителният директор на "Българския енергиен холдинг" Петьо Иванов обаче смята, че за влизане в сила на реформите е достатъчно да се поиска въпросното одобрение на ЕК и не е задължително да е приключена цялата процедура и нотификацията да е получена.

В хода на дискусията Делян Добрев обясни, че въвеждането на промените от 1 юли е съобразено със започващия от тогава регулаторен период на цените на тока за бита и на преференциалните цени на енергията от вятър, слънце, биомаса, отпадъци и др., които ще се заменят сега с премиите – отново по видове енергия. От друга страна обаче ВЕИ централите имат определени часове производство, които могат да продават по скъпите цени, и те се засичат на годишна база в края на декември, отбеляза депутатът. Поради тази причина той допусна възможността да се отложи влизането в сила на промените за след регулаторния период.

Подобен вариант обаче бе разтълкуван от Иван Иванов като отлагане на влизането в сила на новите цени в енергетиката. Той посочи, че досега това е ставало само веднъж с един месец и то заради въвеждането на Фонда на сигурност на електроенергийната система, който започна да компенсира НЕК за разходите ѝ по изкупуването на тока от ВЕИ с 5-процентните вноски от приходите на всички електроцентрали. Според Иванов, регулаторът може да се справи с предизвикателствата на промените и те безпроблемно да са факт от 1 юли 2018 г.

Намаляващи банкови гаранции за изрядните

Производителите на ток поискаха също така законодателят да прецизира размера на предвижданите банкови гаранции, които ще внасят във ФСЕС за дължимата от тях такса "задължение към обществото". В момента тя се плаща от всички електроцентрали и търговци в НЕК, но има перманентни длъжници. Тъй като премиите по разликите в цените на ВЕИ, когенерации, топлофикации и заводски централи над 4 МВ вече ще се плащат от ФСЕС, всички продавачи на електроенергия ще трябва да предоставят гаранции, че ще плащат навреме.

При първоначалното представяне на законовите реформи миналата седмица Добрев каза, че обезпечението за такса "задължение към обществото" ще покрива продаваното от тях количество за един месец. Сега стана ясно, че гаранцията ще е 150 процента от дължимата за месец такса според търгуваните обеми. Добрев обаче допусна възможността блокираните средства на редовните платци постепенно да се освобождават и дори да стават нулеви, ако фирмата е коректна към ФСЕС в продължение на години.

Каква ще е накрая манджата...

От Асоциацията на оранжерийните производители, които също продават енергия на пазара, предупредиха законотворците да внимават "каква манджа ще сготвят", защото в момента всичко се слагало в нея и можело да вкисне.

Предстои да се види какви ще са окончателните законови промени, но от работодателските организации дадоха да се разбере, че са против отлагането им, тъй като "от 14 години чакаме либерализацията", по думите на Стаменов.

Най-вероятно сегашните идеи могат леко да бъдат прецизирани, но като цяло ще се върви по набелязания план, който обаче отново не обхваща уязвимите потребители. Препоръката на Световната банка беше пълната либерализация на енергийна пазара да е съпътствана от защита на социално слабите и болни хора, за да бъде защитено правото им да получават електроенергия на субсидирани от държавата цени. Това няма да стане сега, тъй като отговорността бе прехвърлена на социалното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес