ВЕИ-централи искат държавно съдействие за износа на зелен ток

ВЕИ-централи искат държавно съдействие за износа на зелен ток

Българското правителство да влезе в преговори с държави от Европейския съюз, които не покриват изискванията на Брюксел за производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), и да подпише с тях споразумения за износ на българския зелен ток, който за нашия пазар е скъп, но на европейския е конкурентен. Това призоваха в понеделник от Българската фотоволтаична асоциация по повод приетите в петък окончателно поправки в Закона за енергетиката. С тях се ограничават задължителните количества енергия от слънце, вятър и биомаса, които НЕК ще трябва да изкупува.

 

Макар че до известна степен бизнесът им е потърпевш, от организацията изразиха удовлетвореност от това, че със законовите поправки са приложени препоръките на Европейската комисия относно ВЕИ-сектори.

 

В докладите си за състоянието на енергетиката ЕК и Световната банка също препоръчаха на страната ни, която е преизпълнила ангажиментите си към края на 2012 г . за дял зелена енергия в потреблението на страната, да продава излишните количества на страни от Евросъюза, които произвеждат зелена енергия под изискваното от Брюксел и са заплашени от санкции.

 

Тази възможност е предвидена в европейския регламент за използването на възобновяемата енергия, но тя трябва да бъде уредена чрез междудържавни договори от страна на правителството.

 

Полша и Великобритания са потенциални купувачи на зелена енергия, защото в двете страни процесът на развитие на енергия от ВЕИ е много забавен и те няма да могат да изпълнят поставените от ЕК цели за 20 процента дял на ВЕИ енергията до 2020 г. , посочиха от БФА.

 

Според данни на Брюксел, обявени от организацията, в България преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ, особено на енергията от фотоволтаици, са едни от най-ниските в ЕС и това прави зелената енергия, произвеждана у нас, конкурентоспособна за износ.

 

Среднопретеглената цена на мегаватчас енергия от фотоволтаици е около 490 лв. или 250 евро, а инвестиционните разходи са близо 350 евро за мегават инсталирана мощност, така че преференциалните цени са по-ниски от направените инвестиции, посочиха от асоциацията.

 

Във всички други страни на ЕС цените на енергията от фотоволтаици са по-високи и то по данни на ЕК, заяви Владимир Аличков от БФА.

 

От асоциацията заявиха, че очакват да видят правилата за търговия с енергия на свободния пазар, които трябва да бъдат разписани от ДКЕВР и че се надяват ВЕИ-секторът да продължи да се развива, защото още не е достигната целта на страната до 2020 година 16 на сто от потреблението на енергия в страната да е от възобновяеми източници.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес