ВЕИ-централи възмутени, че са набедени като виновници за проблемите с тока

ВЕИ-централи възмутени, че са набедени като виновници за проблемите с тока

Възмущението си, че са набедени като основните виновници за проблемите с балансирането на електроенергийната система заради ръста на производството на ток от възобновяеми източници и спада на вътрешното потребление и на износ, изказаха в сряда от Българската фотоволтаична асоциация (БФА). Организацията също така недоволства от изявленията от предишния ден на шефовете на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) Михаил Андонов и на “Електроенергийния системен оператор“ Иван Йотов , че вече ще се спира без предупреждение за 48 часа изкупуването на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), ако има излишък от производство.

 

Според асоциацията е скандално високопоставени държавни чиновници да правят популистки изказвания и да манипулират общественото мнение, а трябва да спазват ясно разписаните евродирективи и българско законодателство, според което е даден приоритет на диспечиране за ВЕИ-централите. Текстовете не допускат свободни интерпретации относно това, какво представлява “гарантиране сигурността на системата”, посочват от БФА.

 

“Недопустимо е внушението, че ВЕИ са вредни за системата и следва да бъдат ограничавани според интереса на един или друг чиновник. Ако г‐н Андонов и г‐н Йотов не желаят да спазват законите на България и не се чувстват способни да изпълняват служебните си задължения по управление на процесите в енергетиката, редно е да освободят заеманите от тях постове“, пише в изявлението на асоциацията. Тя също така настоява да се срещне идния понеделник или вторник с представители на БЕХ, НЕК и ЕСО за ясно дефиниране на актуалните проблеми и набелязване на допустими решения.

 

От БФА също така твърдят, че не ВЕИ-тата са виновни за изключването на шест въглищни блока от комплекса “Марица Изток“ на 3 март. Тогава слънчевите централи, които по обяд са били в пиков режим на работа, са покривали най-много 18.5 на сто от консумацията в страната и то по обяд. В останалите часове на деня техният дял е бил значително по-малко.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?