Велчев: Докладът на Брюксел е изключително положителен за България

Докладът на Европейската комисия /ЕК/ за България е изключително позитивен и дава реално основание да приключим преговорите в следващите няколко месеца. Това заяви финансовият министър Милен Велчев след завръщането си от Брюксел, където участва в редовна среща на министрите на икономиката и финансите на страните от Европейския съюз /ЕС/, десетте присъединяващи се държави и страните-кандидатки.

В Брюксел Велчев се е запознал с проекта на доклада, който на практика е окончателен. Европейските министри на икономиката и финансите са приветствали високия икономически ръст и ниските нива на инфлация и на бюджетен дефицит, постигнати от България през 2002 г. 15-те отбелязали със задоволство и проекта на правителството за по-нататъшно намаляване на външния дълг.

Според предварителни информации, в доклада за България Европейската комисия оценява, че в близко бъдеще българската икономика ще бъде в състояние да се справи с конкурентния натиск в Европейския съюз. В миналогодишния доклад на ЕК бе отбелязано, че българската икономика ще бъде способна да се справи с конкурентния натиск на европейския пазар в средносрочен план.

Още вчера, в интервю за БТА министърът на икономиката Лидия Шулева отбеляза, че най-важно за София е да получи оценка от Брюксел, че българската икономика е в състояние да устои на конкурентния натиск на единния пазар.

В областта на икономическите критерии, в тазгодишния редовен доклад за напредъка на България се препотвърждава, че страната е с действаща пазарна икономика и се изтъква прогрес в осъществяването на структурните реформи, включително намаляването на държавните помощи, увеличаването на ролята на частния сектор и подобряването на инвестиционния климат.

"Не съм виждал досега по-положителна оценка на предприсъединителна програма и това ни дава кураж през следващите няколко месеца да приключим преговорите с ЕС по оставащите четири глави, които са с финансови аспекти", коментира финансовият министър Милен Велчев. Той очаква през януари България да получи финансовата рамка от Европейската комисия, за да приключи преговорите и по тези оставащи глави.

Ако се забави получаването на тази рамка, може да има забавяне и на преговорите по затваряне на оставащите четири глави, но това няма да бъде фатално, заяви Велчев.

Разчитаме да приключим преговорите през първата половина на 2004 г., припомни Велчев. По думите му след това ще минат още няколко месеца, през които ще се изработи договора за членство. Документът ще бъде подписан най-вероятно през 2005 г., след което ще бъдат необходими няколко месеца за процедурите по неговата ратификация от парламентите на всички страни членки на ЕС, прогнозира Милен Велчев.

Велчев очаква финансовия пакет, който Еврокомисията трябва да ни предложи, да бъде разработен на базата на принципите, приложени и за първите 10 вече бивши кандидатки, които ще се присъединят към съюза през май 2004. По думите му, България ще получава по-високо нетно финансиране спрямо нашия брутен вътрешен продукт, тъй като страната ни е по-изоставаща в икономическото си развитие от останалите десет. Според предварителните информации от Брюксел обаче Еврокомисията ще предложи в първите три години от присъединяването ни към ЕС финансирането от еврофондовете за София да е в размер на 4% от БВП, както и при първите 10.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?