Велчев и Фликеншийлд продължават да се разминават за минималната заплата

Ден преди края на мисията на МВФ ръководителят ѝ Ханс Фликеншийлд и министърът на финансите Милен Велчев продължават да се разминават по въпроса за размера на минималната работна заплата в България от догодина. Това призна в сряда Велчев след поредната си среща с Фликеншийлд. Тя се проведе в парламента, защото там се гледа на второ четене бюджетът за 2005 г.

Срещата продължи около час и по думите на финансовия министър след нея двамата с представителя на фонда са обсъждали технически въпроси.

Финансовото министерство предлага от догодина минималната заплата да е 150 лв. Сега тя е 120 лв. От МВФ са на мнение, че ръст от 25% на заплатата ще се отрази негативно на икономиката и не отговаря на реалностите в страната.

Имаме още една среща в четвъртък преди заключителните изявления пред медиите, когато ще обявим всичко, което е договорено или не е договорено, съобщи Велчев.

Мисията на фонда е в рамките на подписаното двегодишно предпазно споразумение с МВФ. Според документа България може да ползва средства от фонда, само когато прецени, че та са ѝ нужни.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?