Велчев и

Министърът на финансите Милен Велчев и ръководителят на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд са единодушни, че предстоят трудни преговори. Това мнение изразиха двамата след днешната си среща, с която започна редовната мисия на МВФ за първия преглед по новото предпазно двегодишно споразумение между България и фонда.

Според Фликеншийлд съвсем естествено е правителството да иска да направи допълнителни разходи и то има своите добри причини за това, но фондът продължава да е загрижен за външната уязвимост на страната и за "прегряването" на икономиката. "Надявам се, че ще успеем да убедим правителството, че в интерес на дравето на икономиката като цяло е да бъдат ограничени разходите. Знаем, че съгласието на правителството ще бъде трудно постигнато в тази връзка", каза Фликеншийлд. "Вероятно до края на нашата мисия вече ще имаме цифрата за ръста на БВП за третото тримесечие, и няма да се изненадам, ако тази цифра отново е много висока", каза още ръководителят на мисията за България.

Министърът на финансите Милен Велчев посочи, че правителството трябва да обезпечи съгласието на МВФ за параметрите на бюджета за 2005 година, за промените в данъчните закони и за договорените с "Новото време" допълнителни разходи от 135 милиона лева за образованието и размера на минималната работна заплата.

Рано е още днес да бъде постигнато сближаване на позициите, коментира Велчев. Първоначалната среща на всяка мисия традиционно е посветена на представяне и сравняване на стартовите позиции в разговорите. Предстоят интересни разговори и се надявам, че те ще завършат успешно, заключи финансовият министър.

Още от Бизнес