Велчев: Избирайте - пари за болниците или за 13-та пенсия и заплата

Финансовият министър Милен Велчев предварително оповести несъгласието си да отвори фискалния резерв за разходи на здравната каса за болниците. Като аргумент Велчев противопостави недостига на средства за здравеопазване на плановете на правителството за 13-та заплата в бюджетната сфера и 13-та пенсия в края на годината.

Кабинетът е заложил 13-та заплата в бюджетната сфера и 13-та пенсия в меморандума с Международния валутен фонд, който предстои да бъде одобрен от борда на директорите на МВФ през август, съобщи в петък Милен Велчев пред Дарик радио.

Финансовият министър обаче уточни, че ако се изтеглят пари от фискалния резерв за финансиране на здравната каса, това ще се отрази на възможностите за допълнителни разходи в края на годината.

"Такива искания до мен лично не са стигали, но трябва да се знае, че всяко отваряне на резерва ще е за сметка на възможностите на държавата да направи допълнителни разходи в края на годината, включително и за 13 заплата и пенсия. Така че не го препоръчвам", каза Велчев.

В понеделник ръководството на Националната здравно осигурителна каса съобщи, че ако до есента парламентът не актуализира бюджета на касата, финансирането на болниците ще бъде орязано, разходите на пациентите ще се увеличат, а възнагражденията на лекарите ще намалеят.

Касата иска да се ползват средства от големия ѝ резерв от 750 млн.лв., който е част от фискалния резерв на държавата и е депозиран в БНБ. "Малкият" резерв на здравната каса, с който тя разполага оперативно, вече е разпределен и няма средства за преразхода на болниците за лечение на пациенти, който се очаква да стигне 15 - 18 млн.лв. до края на годината.

В края на миналата година касата също поиска отваряне на фискалния резерв заради преразход от близо 50 млн.лв. за безплатните и частично платени лекарства. Финансовото министерство и тогава възрази, но парламентът гласува дефицитът да се покрие с пари от резерва.

Пред Дарик радио финансовият министър потвърди, че в последните договорки с МВФ по новото споразумение правителството ще защитава увеличаването на минималната работна заплата от 120 на 150 лв. през следващата година. Това остана единствената спорна тема между фонда и правителството след последните уточнения по споразумението в края на юни т.г. Притеснението на МВФ е, че планираното увеличение на минималната заплата изпреварва ръста на производителността на труда.

Българското правителство не възнамерява да отстъпи от необходимостта да ускори растежа на доходите, заяви в петък Велчев и допълни, че голяма част от работещите българи са на минимална работна заплата. Същевременно той отхвърли призивите за още по-голямо нарастване на заплатата с аргумента, че това ще окаже негативен ефект върху бизнеса и ще доведе до затваряне на фирми.

Финансовият министър отрече вариант за промяна на Данък добавена стойност през следващата година и потвърди вече обявената стратегия на кабинета за продължаващо намаление на преките данъци.

"Мисля, че бях достатъчно ясен, когато казах, че следващата година не очакваме намаление на ставката по ДДС, че това може да се обсъжда и ще се обсъжда за мандата на следващия парламент и следващото правителство", каза Велчев. Той повтори данъчните приоритети на сегашния кабинет, чийто мандат изтича в средата на 2005 г. - намаление на данък печалба до 15% и на данък общ доход на 10% за най-бедните и 24% за най-заможните.

Пред Дарик радио Велчев потвърди, че ще бъде подписан нов договор с английската консултантска фирма "Краун Ейджънтс" за реформата в българските митници. Той определи сделката на правителството с частната фирма като "една от най-добрите инвестиции в последните години" и изрази увереност, че българската общественост е убедена в това. Като аргументи Велчев отново посочи ръста на итническите приходи през последните две години.

Нуждата от нов договор с "Краун Ейджънтс" финансовият министър защити с тезата, че така българските митници ще продължат да се модернизират и в оставащите 2 - 3 години до влизането на България в Европейския съюз.

Велчев отказа да съобщи цената на новия договор, защото по това още се преговаряло.

В отговор на въпрос за наближаващия край на мандата му, министърът на финансите каза, че се надява да бъде запомнен като човек на реформите.

Още от Бизнес