Велчев: МВФ се замисли за харченето на излишъка

Ден след като финансовият министър драматично обяви от Вашингтон, че няма напредък в спорните преговори с Международния валутен фонд и че е нужно политическо решение дали България да не приключи прегледа с МВФ по предпазното споразумение, отново Милен Велчев съобщи за промяна в ситуацията.

Пред Дарик радио той заяви, че от фонда започнали сериозно да се замислят върху аргументите на правителството да смекчи досегашната рестриктивна фискална политика и да изхарчи между 600 и 800 млн.лв. от бюджетния излишък. Съобщението дойде след среща на Велчев с първия зам.управляващ директор на МВФ Ан Крюгер във Вашингтон, където се провежда годишната среща на фонда и Световната банка.

"Не мога все още да кажа, че имаме съгласие по този пункт с МВФ, но смятам, че нашите аргументи звучат убедително и фондът започва сериозно да се замисля върху тях", заяви Велчев пред Дарик радио.

Досега от МВФ не са обявявали официално дали има промяна в позицията им или не. Съобщенията за развоя на разговорите идват само от българската страна.

Според Велчев различните пресмятания за очаквания дефицит и размера на непланираните разходи се дължат на факта, че българската прогноза се основава на обявените в четвъртък миналата седмица последни данни на БНБ, а от фонда работели с по-стари данни. В четвъртък Централната банка съобщи, че според резултатите от седеммесечието дефицитът е намалял под 4% от очаквания БВП, докато фондът прогнозира над 8% за годината.

Велчев обаче не спомена, че плановете на управляващите от НДСВ да изхарчат от излишъка много повече от договорената сума с фонда, както и направленията, където ще отидат парите, бяха обявени във вторник - два дни, преди да излязат данните на БНБ.

Преди срещата си с Крюгер, Велчев получил подкрепата на бившия зам.управляващ директор на МВФ Стенли Фишер в спора между правителството и фонда, съобщиха от финансовото ведомство. На срещата с Фишер, който в момента е вицепрезидент на Ситибанк и съветник на българския премиер Сакскобургготски, финансовият министър е потърсил съвет за отношенията на България с МВФ.

Според съобщението от финансовото министерство, вицепрезидентът на Ситибанк е подкрепил тезата, че при очаквания по-малък дефицит по текущата сметка и големия размер на преките чуждестранни инвестиции, макроикономическите рискове за България на този етап са пренебрежимо малки.

От ведомството на Велчев информират още, че на срещата са обсъдени и различни предложения на Ситибанк по проекти в България. Те включвали инвестиции в концесиите на автомагистралите и в изграждането на АЕЦ "Белене".

Споделяне

Още от Бизнес