Велчев не е притеснен от участието на офшорни фирми в унгарската ОТП

В Бургас министърът на финансите Милен Велчев заяви, че вече е получен отговор от унгарската Агенция за приватизационен контрол, според която ОТР отговаря на регулаторните изисквания на Унгария за банка. Според него в следващите дни предстои да се вземе решение за избор на кандидат-купувач на Банка ДСК.

Той коментира, че трябва да се свикне с мисълта, че и в най-големите европейски банки има акционери, които от съображения за сигурност са регистрирани в офшорни зони.

Велчев обясни, че най-важният критерий при сделката за ДСК е цената, но няма да се робува само на това, а ще се търси точна преценка на съотношението между цената и останалите компоненти на офертите.

На 10 април оферти за Банка ДСК внесоха австрийската "Ерсте банк" и унгарската ОТП. За 100% от акциите унгарската финансова институция предложи 311 млн.евро, а австрийската - 293 млн.

Ден след това от БКК съобщиха, че двете оферти са близки във финансовите си параметри и продавача ще преговаря през уикенда с кандидат-купувачите по другите параметри на офертите, преди да обяви предпочетения кандидат.

През укиенда на 12-13 април в някои медии се появиха публикации срещу унгарската банка, в които се говореше, че 60% от капитала и е притежание на офшорни компании.

На 14 април (понеделник) Милен Велчев съобщи, че по някои от параметрите на офертите е постигната яснота с купувачите, но са останали други, по които още ще се преговаря.

Същия ден говорителят на "Ерсте банк" Михаел Мауритц заявява в съобщение до БТА, че банката не е подбудител на публикации в българската преса, поставящи под съмнение собствениците на унгарската банка ОТП.

Унгарската OTP е най-голямата кредитна институция в страната. Тя управлява 30% от всички депозити, държи 23% от пазара на потребителски кредити, управлява половината от взаимните фондове и е раздала 50% от всички ипотечни кредити. Банка е издала и две трети от всички дебитни и кредитни карти.

За мениджърът на ОТР Шандор Чани се говори като за човек със значително политическо влияние в Унгария. Под негово ръководство печалбата на банката се увеличива през последните три години със средно 25% за да достигне 292 млн.щ.долара през 2002 г. От първоначалното предлагане на акциите на ОТП на борсата през 1995 г. цената им се е увеличила с 500 процента.

От 1995 до 1999 г. в банката са инвестирани 100 млн.щ.долара за подобряване на информационната система и реконструкция на клоновете. Съкратен е и 40% от персонала.

"Ерсте банк" е спестовната банка на Австрия, коя то е учредена още през 1819 година. За последните пет години нейните клиенти са се увеличили от 600 хил. на 10 млн.души. Огромната част от тях са в страни-кандидатки за присъединяване към ЕС.

С активи от 125 млрд. евро "Ерсте банк" е втората по големана кредитна институция след "Банк Аустриа Кредитанщалт". Съществена част от стратегията на банката е инвестирането в Централна и Източна Европа. Тя вече притежава банки в Чехия, Словакия, Унгария, Хърватска и Словения.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?