Прокуратурата без мнение за атаките на МВР шефа към съюза на съдиите

Велчев не иска да го замесват с "оценките" на Цветанов за Мирослава Тодорова

Министърът все още има "предположения за някакви съмнения", но не "персонализирал" шефа на ССБ

Сн. БГНЕС

Десетина дни, след като трима авторитетни съдии призоваха държавното обвинение да се занимае с думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова е действала в услуга на "съдебния октопод", бавейки мотивите си по дело за наркотрафик, главният прокурор Борис Велчев помоли да не го замесват с "оценки".

Бившите шефове на ССБ Капка Костова, Нели Куцкова и Стоил Сотиров отправиха безпрецедентно искане прокуратурата да провери данните, въз основа на които Цветанов прави подобно заключение и да повдигне обвинение на Тодорова, ако те са основателни.

"Но ако се установи, че това не е вярно, точно прокуратурата трябва да се произнесе дали министърът на вътрешните работи, като прави такива изявления от името на ръководеното от него ведомство, не е извършил длъжностно престъпление", посочиха в официалното си становище бившите председатели на ССБ.

Конкретни данни няма нито в МВР, нито в прокуратурата

Велчев обаче обяви преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет в четвъртък, че подчинените му няма да влизат в конфликта между Цветанов и съдиите. "Много добре знаете, че ако полицията има данни, тя ги дава на прокуратурата", аргументира се главният прокурор и добави: "Говоря за конкретни данни. Ако става дума за оценки, това са съвсем други неща, в които, моля ви, да не ме замесвате."

Повод за поредната порция от непремерено агресивни изказвания на МВР шефа към съдия Тодорова станаха забавените от нея с 2 години и половина мотиви към осъдителна присъда на "емблематична фигура за наркотрафика" – Васил Маникатов. В дежурното си интервю пред в. "24 часа" министърът допусна, че председателят на ССБ умишлено е помогнала на осъденият да излезе на свобода.

В крайна сметка обаче се оказа, че за освобождаването на затворника изобщо не е виновен съдът, а прокуратурата, като това бе признато от самия Борис Велчев в четвъртък. "Има нещо, което съм длъжен да призная – в прокуратурата се оказа, че няма ясна координация между отделни прокурори, които наблюдават различни дела, между които обаче има връзка", обясни той с уточнението, че вече е издал методически указания, с които е решен този въпрос.

В интервюто си преди близо две седмици Цветанов заяви още, че всекидневно си говори с определени съдии и прокурори, определяйки ги като "носители на промяната". Удобно обаче пропусна факта, че Тодорова е осъдила Маникатов на 8 години затвор за организиране на канал за пренос на хероин. Към този момент наркотрафикантът е бил в затвора, излежавайки присъда по друго престъпление и забавените мотиви не са били фактор в продължаващата му престъпна дейност.

"Обвинителната" теза на МВР шефа се разви и в следващите дни, като еволюира до забележителното прозрение: "Аз съм сигурен, че тя (Тодорова - бел. ред.) от юридическа гледна точка няма проблем, защото тя не е глупава, за да направи това, което може би тя очаква, че би трябвало да очакваме, че ще направи", опитвайки се да обясни, че съдийката едва ли си е комуникирала с Маникатов, докато е пишела мотивите си.

"Със сигурност министър Цветанов извърши съставомерно деяние клевета. Той каза неверни обстоятелства за мен и ми приписа престъпление. Клеветата съвсем не е безобидно престъпление, защото засяга достойнството на човека, а достойнството е самоосъзнаването му като пълноценна и свободна личност", контрира Мирослава Тодорова пред бТВ, след което обясни, че преценява дали на Цветанов ще бъде осигурен справедлив процес, ако заведе дело срещу него.

Цветанов не бил нападал лично Тодорова

В четвъртък Цветанов бе далеч по-лаконичен в коментарите си по темата, като в познатия си стил опита да обясни, че всъщност не е бил разбран правилно.

"Аз никога и по никакъв повод не съм персонализирал уважаемата съдия Тодорова и че тя всъщност трябва да бъде разследвана. Това е възможна хипотеза, която всеки би могъл да си изгради, когато виждаш, че има толкова много дела, които всъщност са свързани с организираната престъпност. Не знам дали някой е имал подобни очаквания за разследването на съдия Тодорова по това, което съм казал в едно-две интервюта. Това, което съм казал в тези две интервюта, е, че тя има забавени над 50 наказателни дела", обясни министърът след откриването на семинар за борба с корупцията.

Въпреки "задния" си ход в критиките към Тодорова МВР шефът не пропусна отново да нападне работата на съда, като за пореден път коментира условната присъда на енергийния бос Христо Ковачки за данъчни престъпления за 16 млн. лева, издадена миналата година.

Поредни "предположения за някакви съмнения"

"Когато имаш действия, свързани с финансови злоупотреби и когато прокуратурата е внесла обвинителен акт за злоупотреби и съдът е признал тези доказателства за злоупотреби за 16 милиона лева от ДДС схеми, лицето получава условна присъда. В мотивите или решението на съда винаги могат да излязат съответни предположения за някакви съмнения", заяви лаконично Цветанов.

МВР шефът отново се изяви като генератор и изразител на общественото недоволство към съдебната система и разказа за е-мейл, който получил от близките на пострадали от грабеж и изнасилване през далечната 1998 г.

"Разследването е продължило 4 години, след което е внесен обвинителен акт и от 2003 до 2007 година са проведени 23 заседания на съда и те приключват, че друг съд трябва да се произнесе, защото този не е компетентен. През 2007 г. се внася обвинителен акт в другия съд и до ден днешен няма присъда. Вчера имах възможност да разговарям с това семейство. Представете си какво е усещането за съдебната система. За грабеж, зависи от квалификацията, давностният срок е 15 години", възмути се Цветанов.

Не пропусна да припомни и за заподозряния за банкови измами в Инсбрук Марио Стоянов, който макар че бил издирван от немските власти, бил освободен от ареста от родния съд и след това изчезнал.

"Не казвам това, за да се противопоставяме, а трябва да споделяме проблемите, които петнят страната ни пред общите усилия, които се полагат от честните, трудолюбивите, всеотдайните прокурори, съдии и полицейски служители. След вербалната нота, предприехме действия по задържането на това лице, но то не си стои вкъщи при съпругата си, и в момента това лице е в неизвестност", завърши вътрешният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България