Велчев не убеди колегите си да искат по-малко от бюджет 2004

Министърът на финансите Милен Велчев не успя да убеди колегите си да намалят претенциите си към бюджета за следващата година. Близо 4 часа днес кабинетът заседава с ръководствата на парламентарните групи на НДСВ и ДПС и председателите на някои парламентарни комисии.

След разискванията Велчев призна, че разликата между това, което той предлага и исканите разходи от министерствата остава значителна. Той обаче отбеляза, че този конфликт е ежегоден, в него няма нищо ново. Още днес някой противоречия били изгладени и министърът очаква до края да се постигне съгласие.

Единствено вицепремиерът Николай Василев е дал твърда подкрепа за Велчев, твърдят участници в заседанието.

Василев напусна дискусията два часа след нейното начало и коментира, че исканията за разходи от бюджета трябва да бъдат съпроводени с реформи и той няма да подкрепи претенции за разходи без реформи.

Николай Василев заяви още, че като цяло подкрепя министерството на финансите в усилията му да направи добър бюджет, който да гарантира финансова стабилност. Това става чрез изключително пестеливо и оптимално разходване на бюджетни средства.

Вицепремиерът призова всички министри да участват в дискусията за определяне на приоритетите на правителството, а не всеки да иска пари за своето ведомство. На въпрос кои според него са приоритетните сектори той заяви, че има още половин година, за да се дискутира този въпрос.

След срещата председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев изрази задоволство от дискусията, по време на която се изказали над 20 души - министри и депутати. Той прогнозира, че проектозакона за бюджета ще бъде готов през септември и ще получи одобрението на правителството.

Номинално увеличение на заплатите със 7% ще залегне в бюджета за 2004 г.

Сред приоритетите на правителството през 2004 година ще бъдат бюджетът на съдебната власт, здравеопазването и усвояването на средствата от европейските фондове.

Увеличението на бюджета за съдебната власт ще бъде по-сериозно, отколкото за всички други сфери, заради реформите там, което включва и разкриване на допълнителни щатни бройки.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: