Велчев: Няма пари за гаранционен фонд за фирмите за Ирак

Правителството не разполага с допълнителни средства, които да отдели за създаването на държавен гаранционен фонд за участието на български фирми във възстановяването на Ирак. Това заяви министърът на финансите Милен Велчев преди началото на заседанието на Министерския съвет.

За да създадем такъв държавен гаранционен фонд, трябва да се откажем от други инвестиции, каза Велчев и като пример посочи фонда за опазване на околната среда, фонд "Земеделие", инвестиционния фонд с държавно участие, създаден за стимулиране на бързоразвиващи се малки и средни частни фирми.

Пред медиите финансовият министър напомни, че средствата за подобни инвестиции от страна на държавата са ограничени от споразумението с Международния валутен фонд. Велчев заяви категорично, че засега правителството няма допълнителни средства, които да отдели за гаранционен фонд за Ирак.

Велчев заяви още, че засега в министерството на финансите не е постъпвал официален документ за създаването на такъв фонд, но подобно предложение е направено в Съвета за икономически растеж от страна на бизнеса и работодателите.

Също днес от СДС заявиха, че подкрепят инициативата на бизнеса за създаването на такъв гаранционен фонд. След среща с работодателските организации Надежда Михайлова обяви, че дясната опозиция очаква сериозен дебат по този въпрос в парламента, за да може държавата да постави рамката, в която да работи бизнеса. Според СДС, този фонд ще разшири възможностите за включване на български фирми в процеса на следвоенното възстановяване на Ирак. Шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев специално благодари на дясната опозиция за подкрепата на идеята.

От камарата обясниха пред mediapool.bg, че целта на фонда е да дава гаранции на българските фирми пред банките, за да могат те да им отпускат финансиране за сделки в Ирак. Ставало въпрос най-вече за участието във възстановителния процес на компании, които имат задължения към бюджета или не могат да получат кредитиране поради други причини.

Още вчера Божидар Данев обясни, че в този фонд няма да има парични потоци, а чрез него държавата ще потвърждава ангажиментите на българските фирми при участието им в търговете за подизпълнители на възстановителните дейности в Ирак. Данев изрази песимизъм за шансовете на българските компании да участват в търговете, ако няма такъв държавен гаранционен фонд.

Другият проблем, свързан с участието на българските фирми в Ирак, който засега също не намира решение от страна на изпълнителната власт, е осигуряването на застраховки за политически риск. В България тази дейност се осъществява от държавната Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

Заместник-министърът на икономиката Милен Керемедчиев обеща преди заминаването си за САЩ на 13 април, че ще бъдат внесени промени в закона за експортно застраховане, който да дава възможност при изчерпване на бюджета на БАЕЗ за гарантиране на политически риск / 7,5 млн.лв. за тази година /, да се използва капиталът на агенцията от 10 млн. лева.

От министерството на икономиката съобщиха за mediapool.bg, че текстовете все още се обсъждат.

Проблемът се състои в това, че само за първите три месеца на тази година агенцията вече е изчерпала бюджета си за 2003-та и няма капацитет да издаде полици на компаниите, желаещи да участват във възстановяването на Ирак. В края на миналата година от министерството на икономиката настояваха за бюджет от 30 млн.лв., но предложението не бе прието.

Споделяне

Още от Бизнес