Велчев обвини следователи в корупция и липса на професионализъм

Велчев обвини следователи в корупция и липса на професионализъм

Главният прокурор Борис Велчев обвини част от служителите на следствието в корупция и липса на професионализъм и ги посочи като основна причина за прекратяването по давност на много обществено значими дела, включително и срещу вече известни извършители.

Това стана в петък, по време на официалния отчет на Националната следствена служба (НСлС) за 2006 г. Според информация от Върховна касационна прокуратура близо 10 000 дела ще бъдат прекратени по давност през тази година преди навлизането им в съдебна фаза.

“Много престъпници са били амнистирани заради дела, приключени по давност. Там, където можем да индивидуализираме виновните, не бива да показваме слабост, а да бъдем безкомпромисни, за да не се възпроизвежда подобен модел на поведение в бъдеще”, заяви Велчев.

Изразеното от главния прокурор мнение донякъде контрастира с демонстрираните добри отношения между държавното обвинение и следствието в последната една година. Велчев дори се застъпи за идеята на шефът на следствието Ангел Александров за преобразуването на неговата служба в Национално бюро за разследване. По проект тя трябваше да бъде прикрепена към главна прокуратура с цел увеличаване на правомощията.

Въпреки критиката си, Борис Велчев добави в речта си пред НСлС, че именно опитни следователи, а не дознателите на МВР, трябва да работят по делата за пране на пари и компютърните престъпления.

Двойно по-ефективни

Противоречивите изказвания на главният прокурор до известна степен омаловажиха отчета на Националната следствена служба (НСлС).

Въпреки това зам.-директорът на НСлС Румен Георгиев отчете, че следователите в неговата служба са приключили около 29 хиляди дела през миналата година, въпреки че след промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) щатът им е бил намален наполовина.

По думите му реформите в досъдебното производство са довели до кадрова криза, която най-силно е ударила окръжните следствия в Силистра, Варна, Ямбол, Сливен и Шумен.   

Нови обвинения през април

До края на април в съда ще влязат обвинителни актове за повече от едно престъпление срещу бившия директор на “Топлофикация” - София Валентин Димитров, съобщи Борис Велчев.

По думите му делото за източването на столичното парно се  развива в много неочаквани посоки. Според главният прокурор това е една от причините разследването да продължава.

Още в края на януари пред Mediapool шефът на НСлС Ангел Александров прогнозира, че ще има още арести и нови обвинения около аферите в “Топлофикация - София”.

Тогава той съобщи, че след анализа на събраните до този момент документи около източването на дружеството, се е разкрила “нова сюжетна линия”, която трябва да отведе обвинението до още фирми, замесени в злоупотребите.

Схемите на тяхната работа до голяма степен наподобяват фирмите за източване на ДДС. Новооткритите фирми от обръча около столичното парно са източвали “директно” средства от него, а като “бонус” са прибирали и ДДС-то около осъществените престъпни сделки. Схемите се отнасят до капиталното строителство в “Топлофикация - София”, т.е до парите, които отиват за ремонти на инсталациите.

Споделяне

Още от България