Велчев остава лоялен на НДСВ за изборите

Министърът на финансите Милен Велчев демонстрира лоялност към управлението, в което участва, и за следващите парламентарни избори.

В поредния разговор по Интернет с министъра, запитан за политическото си бъдеще след изтичане на министерския си мандат, Велчев обяви, че ще се кандидатира за депутат от НДСВ.

На въпрос дали би останал финансов министър, ако НДСВ не спечелят изборите, а постът му бъде предложен, Велчев отговори в чата: "Сигурен съм, че ще има възможност и необходимост от образуване на следизборна коалиция, която да си постави за цел продължаване на дясно-центристка политика, насочена към развитието на страната".

Министърът прояви оптимизъм за изборните резултати на НДСВ, обяснявайки, че икономиката вече е набрала позитивна инерция и според него това ще доведе до сериозно увеличение на одобрението за дейността на правителството през следващата година до парламентарния вот.

През последните месеци името на Велчев все по-усилено се спряга сред кандидатите за бъдещ премиер не само при вариантите за дясноцентристко управление, но и в схемите, редени от БСП. Нововремци, чиято близост с Велчев е известна, също го лансират открито не само като най-успешния министър в кабинета Сакскобургготски, но и като най-достойния за бъдещ премиер.

В чата Велчев посочи, че разглежда всяко действие, свързано с данъчната политика, като начин да се спечели доверието на избирателите, независимо дали това става една години или три години преди изборите. В началото на тази седмица, на партийния си форум НДСВ обяви планираните данъчни намаления за изборната 2005 г.

По думите на министъра, от планираните по-ниски данъци догодина загубата за бюджета би била не повече от 350 млн.лв., но само от реалния растеж на БВП ефектът ще бъде поне 700 млн. в повече. По-голямата част от парите ще останат директно в ръцете на хората, а що се отнася до бизнеса, намалението на данъците ще се отрази в по-високи инвестиции, което също е добре, допълни Велчев.

Според него, ако се реализират големите приватизационни сделки, които се очакват, преките чуждестранни инвестиции през тази година могат да надхвърлят 2 милиарда долара.

Велчев не споделя напълно тезата, че в България държавата преразпределя твърде голям процент от БВП чрез бюджета. Той заяви, че действително сегашните 40 на сто от БВП, които държавата преразпределя, трябва да бъдат намалени, но не прекомерно. "Нашата цел е в средносрочен план държавата да преразпределя около 36-37 % от БВП", заяви финансовият министър. Като аргумент той посочи, че в почти всички страни членки на ЕС процентът на преразпределение на БВП през държавния бюджет е висок.

Велчев се усъмни в необходимостта от френски кредит за модернизиране на армията, за която възможност вчера съобщи колегата му министър на отбраната. Финансовият министър заяви, че при него не е постъпвало искане за одобряване на 400 млн.евро кредит, но и според него е безсмислено да се взимат заеми при високия фискален резерв, който има България. Разходите на страната могат да се финансират от него, допълни той.

По време на разговора си по Интернет Милен Велчев заяви още, че кадрите за Службата за фискални разследвания, по-популярна като данъчна полиция, ще се търсят както от данъчната администрация, така и от полицейските служби, защото опитът, който е необходимо да бъде концентриран там, е разнообразен.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?