Велчев отхвърля идеята на Квинт за амнистия на капиталите

Министърът на финансите Милен Велчев е скептичен към препоръката на икономиста Владимир Квинт за въвеждане на програма за амнистия на капитали.

Руският професор, който преподава в САЩ, лансира идеята си за пореден път в публикация в списание "Форбс" от 21 юли. Преди парламентарните избори Квинт - приятел на бившия началник на премиерския кабинет Стоян Ганев - бе неформален съветник на Симеон Сакскобургготски.

Милен Велчев смята, че българското законодателство позволява безпрепятствено връщане на капитали, дори чрез офшорни фирми, които са участвали в приватизацията през последните десетина години.

Според него тези, които са искали да върнат капиталите си, най-вероятно са го направили и едва ли този процес би бил допълнително стимулиран от това, че трябва да платят някакъв нисък процент данък, при положение, че парите са върнати без да бъдат платени каквито и да било данъци.

Велчев смята, че данъчната амнистия поражда проблеми от морално естество, тъй като стимулира некоректни данъкоплатци. Министърът даде пример с Турция, където са проведени няколко данъчни амнистии. Резултатът е, че желанието доброволно да се плащат данъци намалява, защото се разчита, че правителството отново ще опрости задълженията.

В статията си във "Форбс" по заглавието "Ние Ви прощаваме" Квинт казва, че в страни като Украйна, България, Румъния и Албания управляват корупцията и ксенофобията. В тези страни имало малко чуждестранни инвестиции, а дори и когато такива се правели, те имали краткосрочен ефект, бедността и безработицата оставали високи.

Според Квинт преуспяващите местни предприемачи, които обичайно трябва да са склонни да инвестират в родината си, предпочитат да прехвърлят бързо активите си в банкови убежища в чужбина и не желаят да връщат капиталите в страната заради опасения от непредсказуеми данъчни режими.

В статията руският професор се позовава на свои изчисления според които 7 милиарда долара са изтекли от България през последните 13 години.

Той препоръчва прилагането на програма за амнистия на капиталите като стъпка по-напред от традиционните стратегии за данъчна амнистия. Това би трябвало да означава, че се опрощават не само неплатените данъци, но че няма да се правят и проверки за начина, по който са спечелени амнистираните капитали.

Квинт пише, че дори икономическото възстановяване на Западна Европа няма да даде достатъчно ресурси на Украйна, България, Румъния и Албания да възстановят своите икономики.

Бившият съветник на премиера Сакскобургготски критикува и МВФ, че не е препоръчал подобна мярка на тези страни. Квинт предлага върнатите капитали да се обложат еднократно с данък от 5%, а парите да се използват за правителствени програми за микрокредитиране.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?