Велчев отказа патентния данък на общините

С допълнителна субсидия ще бъдат компенсирани догодина общините за отмяната на пътния данък, който се заменя с винетна система от 2005 г. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Милен Велчев при обсъждането на проектите за промени в Закона за местните данъци и такси на Министерски съвет, на ОДС и на СДС.

Вероятно от 2006 г. патентният данък ще бъде прехвърлен към общините, за да замести пътния данък, каза още Милен Велчев в пленарната зала.

На срещата с Националното сдружение на общините в България, състояла се на 19 октомври, Велчев също е заявил на представителите на местната власт, че исканията им да получат патентния данък няма да бъдат уважени. Аргументът на Велчев бил, че бюджетът не може тепърва да се променя и че постъпленията от патента няма да са равномерни за всички общини, разказаха за Mediapool участници в срещата. Предложението на кметовете парите да влизат в общински фонд и от там да се преразпределят за местната власт не било уважено. Бюджетът е като по конец, отсякъл Велчев.

Ще подпишем протокол за разногласия по проектобюджет 2004, заявиха от Националното сдружение на общините. Почти нищо от нашите искания не се прие на срещите ни с финансовото министерство. Централната власт трябваше да издържа още 1000 общински служители, които да разработват проекти за привличане на ресурси в местната власт. Това трябваше да стане по Програмата за финансова децентрализация, но ни бе отказано в бюджет 2005, оплакаха се от НСОРБ. Финансовото министерство отказало и индексация на стандартите за издръжка на училищата, социалните и културни заведения дори с коефициента на инфлация. Държавата не се съгласила да поеме и известна част от финансирането на детските градини и ясли.

Не искаме субсидии, а собствени приходи, заявиха от сдружението. Единствените техни искания, които е одобрило финансовото министерство, са за запазване на равнището на капиталовите разходи на това от 2003 г. и изравнителна субсидия, от която да се възползват най-бедните общини.

С промените в Закона за местните данъци и такси, приети в четвъртък, се отмени и данъкът върху наследството, който досега влизаше в общинските хазни. Срещу това решение възразиха депутати от Коалиция за България с мотива, че така се облекчават и наследниците на имущество, придобито по съмнителен начин. От ОДС и СДС обаче заявиха, че много от имотите се прехвърлят още приживе, а и има специален закон за отнемане на придобитото по престъпен начин имущество. Освен това разходите за администрирането на данъка са по-големи от приходите от него, казаха от дясната опозиция. Велчев заяви, че тези разходи възлизат на 50% от събраните налози от наследниците.

Общото впечатление е, че всички данъчни облекчения са в ущърб на общините, заяви Димитър Дъбов от левицата. Според него налогът върху наследството трябва да остане за непреките

Защо точно тази година се налага отмяната на този данък, попита съпартиецът му Петър Димитров. Не се ли обслужват личните интереси на реститут номер едно, да не плащат неговите наследници?, попита БСП-депутатът. А ако в този закон прозира загриженост за момчетата с дебелите вратове и техните наследници, нещата стават съвсем срамни, заяви Димитров.

Споделяне

Още от Бизнес