Велчев отказва да въведе плосък данък

С любезно писмо - отговор финансовият министър Милен Велчев отказва да въведе от догодина единна 10-процентна ставка за данък печалба, данък общ доход и осигуровките. Велчев обяснява, че правителството ще продължи да следва предварително обявената си данъчна стратегия.

Предложението да се въведе единен плосък данък от 10% е на над 100 икономисти, финансисти и анализатори и бе изпратено в открито писмо до финансовия министър и до премиера Симеон Сакскобургготски в края на миналата седмица.

През 2005 г. правителството ще спази обещанието си и ще продължи да намалява преките данъци, заявява Велчев в отговора си, предоставен днес от финансовото министерство. В съответствие с данъчната стратегия на кабинета, от догодина корпоративния данък ще се намали до 15% от сегашните 19.5, ДОД за най-нискодоходните групи ще стане 10 процента и поетапно ще започне да се въвежда семейното подоходно облагане, посочва министърът.

Според Велчев обаче трудно може да се реализира по-голямо намаление на ставките за осигурителната система, тъй като бюджетът на Държавното обществено осигуряване е със значителен дефицит, който ще нарасне при намаляване на осигурителните вноски.

Финансовият министър е изчислил, че ако се въведе 10% осигурителна вноска вместо сегашната почти три пъти по-висока, загубата за осигурителната система ще възлезе на около 2.2 млрд. лв. "Ако загубата на приходи се добави към сегашния дефицит по бюджета на ДОО - 576 млн.лв., то общият недостиг ще достигне 2.8 млрд. лв., за който няма никакъв източник за покриване", посочва в отговора си Велчев.

Той напомня, че осигурителната система в България е разходопокривна и солидарна и размерът на вноските е свързан с размера на получаваните пенсии.

Идеята за въвеждането на плоския данък в България бе лансирана още миналата година от Института за пазарна икономика, по време на обсъждането на бюджет 2004 в парламента. Директорът на института Красен Станчев е сред инициаторите на сегашното отворено писмо до премиера и финансовия министър. Експертите бяха успели да "вържат" и държавния бюджет при предлаганото от тях 10-процентно облагане, съкращавайки разходи за администрацията и някои държавни субсидии. Пред в."24 часа" Станчев заявява, че в Полша, Румъния и Словения се е наложило обществено обсъждане по тази тема, а в Словакия плоския данък дори е въведен.

Споделяне

Още от Бизнес