Велчев отрече затягане на коланите заради дълговете към МВФ

България няма намерение революционно да връща всичките си дългове, заяви министърът на финансите Милен Велчев преди заседанието на кабинета в четвъртък. Той обясни, че когато приходите от приватизацията постепенно раздуват фискалния резерв няма никакъв смисъл да държим пари с много ниска лихва в БНБ, а в същото време да плащаме високи лихви върху дълга. Милен Велчев отрече да се предвижда затягане на коланите, за да се разплатим ускорено с МВФ и обвини представителите на СДС, които съобщиха за това, че имат объркани представи за ляво и дясно.

Според депутата от СДС Никола Николов, че ще се наложи "затягане на коланите" заради планове на правителството да се предплатят задължения към МВФ и други кредитори. За това съществувала договорка между правителството и последната мисия на МВФ. Пари за изплащането по неговите думи ще бъдат взети от фискалния резерв, като нарастването на заплатите в държавния сектор ще бъде ограничено до 5 на сто, без да се отпускат средства за строеж на магистрали.

В предните редици на СДС липсват достатъчно подготвени икономисти и това е причината да не правят разлика между фискален резерв и текущ бюджет, подчерта Велчев, цитиран от Дарик радио.

Той посочи, че има вариант да предплатим дълга си към МВФ, но не в мащабите, за които се говори. По-скоро ще се насочим към дълговете, чийто падеж е 2007 година и имаме по-висока сума за обслужване, каза финансист №1.

Във вторник зам.председателят и говорител на СДС Николай Младенов обяви, че СДС смята подготвяното споразумение с Международния валутен фонд за неизгодно за България. Според СДС споразумението предвижда едностранни рестриктивни мерки, които не дават възможност за икономически растеж. Като пример той посочи намаляването на ликвидността на банките и ограничаването на възможностите им за отпускане на кредити. Говорителят на дясната партия заяви още, че споразумението предвижда премахване на заплащането за клас прослужено време, което ще удари по доходите на хората. Младенов разкритикува и предвиденото в проекта обратно изкупуване на българския държавен дълг.

Изявлението на "Раковски"134 за споразумението с МВФ дойде почти два месеца след края на 3-седмичната мисия на фонда в България, по време на която се обсъждаше подписване на ново 2-годишно, но този път предпазно споразумение със страната ни. Още тогава бяха оповестени мерките за намаляване на ликвидността на банките и на ръста на кредитирането, свързани с опасно увеличаващия се дефицит по текущата сметка. Веднага последваха и негативни реакции както от страна на банковата система, така и на бизнеса, тъй като рестрикциите ще засегнат в по-голяма степен инвестиционните, а не потребителските кредити, от чието нарастване се опасява фондът. През изминалите два месеца в публичното пространство не е затихвала дискусията доколко тези мерки, които правителството се ангажира да започне още през тази година, могат да постигнат целите си.

Според Младенов не е оправдано нито изкупуването на дълг към МВФ, нито на брейди облигации. И двата са добре разсрочени във времето, а в момента цената на брейди-та е твърде висока, което прави изкупуването неизгодно.

За възможността правителството да намали външния дълг чрез обратно изкупуване с пари от фискалния резерв наистина бе споменато по време на мисията на МВФ. Ръководителят ѝ Ханс Фликеншийлд заяви, че с излишъка от резерва България е по-добре да намали външните си задължения, което ще се отрази благоприятно на кредитния ѝ рейтинг и бизнес средата у нас, отколкото да прави необмислени разходи. Фликеншийлд визира записаните под черта в бюджет 2004 над 700 млн.лв. средства за инфраструктурни проекти от фискалния резерв.

Говорителят на СДС изрази подозрение, че рестриктивните мерки са по идея на българското правителство, а не на МВФ. Според него е възможно целите на кабинета да са други, а не тези, които се афишират - решаване на проблема с платежния баланс. СДС ще иска среща и с постоянните представители на фонда в София, за да се запознае с тяхната позиция по документа.

Още от Бизнес