Велчев подписал за изпращането на скенери за Съдебната палата

Във връзка със зачестилите сигнали за поставени взривни устройства в Съдебната палата министърът на финансите Милен Велчев е разпоредил да бъдат предоставени два скенера за проверка на посетителите в сградата.

Според него по този начин ще се намали напрежението сред служителите в Съдебната палата и ще се гарантира в по-висока степен безопасността на посетителите в сградата.

Пред БНР Велчев каза, че се надява след като скенерите бъдат инсталирани да няма основание за бомбени заплахи, а дори и да има - те не би трябвало да се взимат под внимание и работата на съдилищата би трябвало да продължи необезпокоявана.

За обвиненията на председателя на ВКС Иван Григоров към изпълнителната власт министърът коментира, че такива силни думи едва ли могат да се използват за финансирането на съдебната система, в която средствата са се увеличили с над 20 на сто - ръст по-голям отколкото за всички останали.

Доколкото зависи от мен и управляващото мнозинство, няма да допуснем актуализация на държавния бюджет, заяви Велчев в отговор на въпрос за бюджета за здравеопазването.

Според министъра това, за което се говори е актуализация на бюджета на НЗОК, което технически би могло да стане без актуализация на държавния бюджет, ако бъдат отпуснати допълнително средства.

Но по думите му е прекалено рано да се говори за такива стъпки, тъй като става дума за десетки милиони левове и ако се прецени, те могат да бъдат отпуснати втората половина на годината, ако има добро преизпълнение на приходите в държавния бюджет.

Велчев каза, че е поел ангажимент към общините, че първите 130 млн. лв., с които би бил преизпълнен държавният бюджет в приходната част, ще отидат за тях. Това щяло да се разбере най-рано през юли, след като бъдат отчетени резултатите от изпълнението на бюджета за първото тримесечие.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?