Велчев поиска уволнение на двама висши прокурори

Велчев поиска уволнение на двама висши прокурори

Главният прокурор Борис Велчев предлага за уволнение висшите прокурори Николай Ганчев и Цеко Йорданов, а бившият русенски окръжен прокурор Люлин Матев е проверяван за връзки с организирана престъпна група.

Общинарите в Русе били масово инструктирани от скандалния бизнесмен Мацола

Общинските съветници в Русе масово ходеха за инструктаж преди гласуване в офиса на скандалния бизнесмен Илиян Пенев-Мацола, каза в понеделник на пресконференция в Русе народният представител Елеонора Николова, бивш кмет на града.

още 

Велчев е предложил на Ганчев, известен като прокурора с 16-те уличаващи го в корупция папки, да си подаде оставката, за да си “спестят напрежението”. Ганчев обаче е отказал и затова ще бъде предложен за уволнение заради уронване престижа на съдебната власт и връзки с лица със съмнителна репутация.

Според Велчев в проверката на прокурор Катя Антонова по случая има достатъчно доказателства за това.

Причина за исканото освобождаване на заместник-апелативния прокурор на София са контактите му с  русенския бизнесмен Илиян Станев – Мацола. След изявленията на Ганчев, че не смята, че с поведението си е нарушил някакви правила и затова не вижда основания да се оттегли, главният прокурор е разпоредил на шефа на Софийската апелативна прокуратура Лъчезар Маринов да подготви предложение за уволнение на Ганчев. То ще бъде внесено във Висшия съдебен съвет максимално бързо.

“Аз смятам, че поведението на Ганчев е укоримо, защото е поддържал контакти с хора с недобра репутация”, мотивира си Борис Велчев. По думите му е наморално прокурор да води телефонни разговори със съмнителни лица и че контактите на обвинители с такива лица могат да доведат до осуетяване на правосъдието.

Имам сериозни основания да смятам това, добави Велчев.

В петък след обяд Ганчев е предал документите за семейния си хотел във Велинград, но те тепърва ще се проверяват.

Борис Велчев е назначил допълнителна проверка на Люлин Матев за връзки за организирана престъпна група за рекет. Ако се съберат достатъчно доказателства, Велчев ще предложи ВСС да снеме имунитета на бившия окръжен прокурор на Русе, за да може той да бъде съден.

Следващата седмица главният прокурор ще поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) уволнението и на завеждащия отдел “Административен” във ВКП Цеко Йорданов, бивш директор на Столична следствена служба. Велчев се е запознал с доклада от допълнителната проверка и те показали наличие на многобройни нарушения, извършени от Йорданов в последните пет години, най-вече забавяне при разпределението на дела.

Борис Велчев съобщи, че проверката на прокуратурите в страната ще се забави вероятно след определения срок до края на юли.

По повод на медийните публикации за строителството на хотела във Велинград, Николай Ганчев вече заяви пред пресата, че в това няма нищо незаконно и че всички вложени средства били легални.

Извършените от прокуратурата проверки на Матев и Ганчев бяха по  разработки на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП).

От справката стана ясно, че със специални разузнавателни средства са записани разговори на двамата магистрати основно с русенския бизнесмен Илиян Пенев - Моцола, който не е криминално проявен, но срещу когото в момента се води дело.

Неофициално името на бизнесмена се свързва с местната структура на бившата групировка СИК и с големи афери с незаконен трафик основно на горива, на оръжие и на хора. Пенев е съсобственик на ресторантската верига “Хепи”.

Ганчев призна, че познава Мацола, но по думите му той не е бандит, защото дава работа на стотици хора.

Двамата прокурори определиха 16-те папки с материали срещу тях като активно мероприятие.

В понеделник Борис Велчев съобщи, че му предстои ново посещение в Брюксел, където ще запознае еврокомисарите Франко Фратини и Оли Рен с изпълнението на мерките за борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?