Велчев получава в Давос сертификат за глобален лидер

Министърът на финансите Милен Велчев, който днес заминава за тридесет и третата Годишна среща на Световния икономически форум в Давос, ще получи там официален сертификат, който го определя за един от 100-те глобални лидери на света за 2003 година.

Удостоверението ще бъде връчено на специална церемония лично от проф. Клаус Шваб, основател и президент на Световния икономически форум. Сред участниците в авторитетната класация за предишни години са британският премиер Тони Блеър, испанският министър-председател Хосе Мария Аснар, президентът на "Майкрософт" Бил Гейтс, и професор Джефри Сакс.

"Изграждане на доверието" е темата на тазгодишния форум в Давос, който ще бъде от 24 до 28 януари. На него министър Велчев ще участва в дискусия по темата: "Компенсация за ръководните кадри: Колко точно е твърде много?".

"Югоизточна Европа в обектива" е втората тема, която ще бъде обсъждана на форума. Тя трябва да отговори на въпроса какви са големите предизвикателства, които трябва да се вземат предвид от политическите и бизнес средите.

Третата дискусия ще разгледа проблеми, свързани с растящото недоволство към политиците в западните демокрации и способността на правителствата да привличат най-способните и най-талантливите.

Тероризмът и евентуалната война в Ирак са факторите, които отслабват доверието на ръководителите на компании в света макар мнозинството от тях да проявяват здрав оптимизъм, сочи проучване, публикувано днес в рамките на Световния икономически форум в Давос, цитирано от Франс прес.

Всеки втори ръководител на компания посочва, че тероризмът и войната са значителна заплаха, ако ли не най-голямата за растежа на неговото предприятие, се отбелязва в проучването на Прайс Уотърхаус Купърс, направено сред 1000 ръководители на европейски, американски и азиатски фирми.

Общо висшите мениджъри са по-скоро оптимистично настроени, защото три-четвърти от тях твърдят, че вярват, или силно вярват в разрастването на дейността на тяхното предприятие през тази година. Близо 85 на сто определят, че са в добра позиция, за да се възползват от новите възможности за увеличение на оборота.

След вълната от финансови скандали с аферите Енрон, Тико, Уърлд Ком доверието на инвеститорите и на широката общественост бе сериозно накърнено. За да отговарят на тази загриженост, ръководителите на компании /63 на сто/ твърдят, че са подобрили процедурите за управление на рисковете.

Световният икономически форум, както и много други институции, стана жертва на "еуфория", заслепен от фазата на просперитет след рухването на Берлинската стена, твърди в цитирано от АФП интервю в днешния брой на женевския ежедневник "Льо Там" организаторът и ръководител на Световния икономически форум проф. Клаус Шваб.

След рухването на Берлинската стена започна един период, в който мнозина твърдяха, че вече е възможно всичко, благодарение на настъплението на технологиите и доброто състояние на икономиката.

Целият свят, включително и Световният икономически форум, както и самият аз, бяхме заслепени от тази фаза на просперитет, като се надявахме, че тя бързо ще донесе полза на възможно най-голям брой хора. Ние просто бяхме жертви на еуфория, казва Шваб пред вестника.

По-нататък основателят на форума подчертава, че ръководителите на предприятия сега трябва да разберат, че навлизаме във фаза на скромност и че скромността се превръща във все по-голяма ценност. Трябва да служиш, за работиш за колективното благо повече, отколкото само за акционерите.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?